Küçükçekmece Belediyesi, 11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerinin 2. yıl dönümünde, hayatını kaybeden vatandaşları anmak ve toplumu afetlere karşı bilgilendirmek amacıyla, Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde "Afet Bilinçlendirme Paneli" düzenledi. Panele konuşmacı olarak katılan Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, son günlerde Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere değinerek, ‘’Santorini’de 1956 yılında 7,5 şiddetinde deprem oldu. Depremden sonra tsunami oluştu ve tsunami bütün Ege kıyılarını vurdu. Jeolojinin temel bir felsefesi vardır; geçmişte ne olduysa gelecekte de aynısı olur yani olası bir Santorini depremi sonrası tsunami oluşur ve bu tsunami Ege kıyılarını etkiler’’ diye konuştu.
Afet İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen panele Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in yanı sıra İstanbul Kültür Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Türk, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seda Kundak konuşmacı olarak katıldı. Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi’nin de katıldığı panelde konuklar 6 Şubat depremleri, Ege Denizi’nde meydana gelen depremler, olası Marmara depremi, dayanıklı yapıların önemi, alınabilecek önlemler ve kentsel riskler hakkında önemli bilgiler verdi. Programa sivil toplum kuruluşları, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş da büyük ilgi gösterdi. 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlar için saygı duruşuyla başlayan programda, öğrenciler tarafından sahneye karanfiller bırakıldı.
Kemal Çebi: Her siyasetçi ve mühendisin Hatay'a gitmesi gerek
Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybeden vatandaşları anarak sözlerine başlayan Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, ‘’2 yıl önce meydana gelen depremlerde hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Meydana gelebilecek bütün afetlerden kurtulabilmenin yolu; akıl, bilim ve vicdandan geçiyor. Her siyasetçinin ve her mühendisin Hatay’a gitmesi, orada yaşananları görmesi gerek. 2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı “Kentsel Dönüşüm Yasası” kapsamında 2012 yılından bu yana Küçükçekmece’de 8 bin 173 yapıya riskli yapı tespiti yapılarak, 7 bin 562’sinin yıkımını gerçekleştirdik. İstanbul Büyükşehir Belediyemiz tarafından başlatılan Hızlı Tarama ile Bina Tespiti Projesiyle de riskli olduğu tespit edilen 1371 bina ile ilgili çalışmalarımız da devam etmektedir’’ dedi.
Prof. Dr. Hasan Sözbilir: 6 Şubat depremleri sıra dışı depremlerdi
Prof. Dr. Hasan Sözbilir konuşmasında, ‘’Normalde bir depremde bir fay kırılır ancak 6 Şubat depremlerinde dört tane fay birleşerek kırıldı onun için çok daha büyük ölçekli bir deprem yaşandı. Meydana gelen ikinci depremde de iki tane fay kırıldı yani normal bir deprem yaşamadık sıra dışı bir depremdi. İlk deprem 7,8 büyüklüğündeydi ancak Antakya ve Gölbaşı’nda şiddeti 12’ye kadar çıktı ki depremlerde 12 maksimum şiddettir. Marmara depremine gelecek olursak 250 yılda bir deprem üreten bir fayımız var ve bu süre doldu. Dolayısıyla bu fayın kırılma olasılığı yüksek ancak eski depremlere baktığımızda en fazla 7,4 büyüklüğüne ve 10 şiddetine çıkmış, 12 şiddetini hiç görmemiş yani yıkıcı bir deprem olsa da bir Antakya kadar sarsılmayacağız’’ dedi.
Prof. Dr. Murat Türk: İstanbul için beklediğimiz şiddetli sınıfına giren bir deprem var
Güvenli ve riskli yapılar ile tedbir almanın önemine değinen Prof. Dr. Murat Türk, ‘’Yapılar yani binalar, köprüler, barajlar, vs. beklentimiz ve amacımız depremlerde yapıların ayakta kalması ve işlevini yerine getirmesi. İstanbul için beklediğimiz ve şiddetli sınıfına giren bir deprem var. Bizim son derece birikimli bilim insanlarımız, çok iyi deprem yönetmeliğimiz var. Hepimizin afetler karşısında özellikle deprem konusunda acil durum planı olması gerekiyor’’ dedi.
Prof. Dr. Seda Kundak: Yolları kapatan enkazlar sebebiyle arama kurtarma çalışmaları uzadı
Prof. Dr. Seda Kundak ise şehir planlamanın depremler için hayati önem arz ettiğini belirterek, ‘’Şehir planlamasının önemini önce 1999 depreminde sonra 2023 depremlerinde gördük. Yapı yoğunluğu, açık alan azlığı ve hassas ekolojik alanlarda yapılaşma kentsel risklerin başında geliyor. 6 Şubat depremlerinde yola yıkılan binalar sebebiyle arama kurtarma çalışmaları uzadı ve can kayıpları arttı’’ dedi.
VİZYON DİYE SUNULAN MEYDAN, SEYYAR ÇADIRLARA TESLİM
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ile birlikte Kayseri-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı (YHT) Projesi’nin Yozgat ili Yerköy ilçesinde bulunan Kördeve Köyü hızlı tren şantiyesinde incelemelerde bulundu.
İnegöl Belediyesi, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında 11 Mayıs Pazar günü doğa yürüyüşü etkinliği düzenleyecek.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde engelli bireylerin günlük yaşamda karşılaştıkları zorluklara dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı arttırmak amacıyla Empati Parkuru etkinliği ziyaretçileriyle buluşuyor.
Büyükşehir’den Kurşunlu sahil yoluna otopark müjdesi
KÜTAHYA BELEDİYESPOR KULÜBÜMÜZ BÖLGE ŞAMPİYONU OLDU
Mersin Büyükşehir ‘Patiköy Doğal Yaşam Alanı ve Sahiplendirme Merkezi’ni Hizmete Açtı
Pendik Belediyesi Gençlik Haftası Yüzme Şenlikleri
Yunusemre Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü personeline yönelik “Öfke Kontrolü ve Stres Yönetimi” eğitimi düzenledi.
Büyükşehir’in YKS Deneme Sınavı Şimdi de İlçelerde!
Başkan Topaloğlu, kursiyerler ve velileriyle bir araya geldi
Denizli Büyükşehir Belediyesi, vatani görevine uğurlanan gençler için hazırladığı’ En büyük asker bizim asker ‘adlı sosyal destek programını hayata geçirdi. Sülüs belgesini almış asker adaylarına yönelik olarak sağlanan asker çantası yardımı dağıtımına b
“Orman yangınlarında atıkların rolü” projesi başladı
Yalova Belediyesi'nden Kazımkarabekir Mahallesi’ne Yeni Tretuvar Çalışması
Kayseri’nin bisiklet kullanımına uygun bir şehir olduğuna dikkat çeken Başkan Büyükkılıç, “Amacımız hem bisiklet kullanımını çoğaltmak, insanların sağlıklı olarak yaşamasına katkı sağlamak hem de bunu bir kültür haline dönüştürmek” dedi.
KENT LOKANTASI “ASKIDA YEMEK” İLE BİNLERCE VATANDAŞA DOKUNDU