Tarih: 10.04.2025 12:42

LAİKLİK İLKESİ DEMOKRASİNİN ve KADIN HAKLARININ GÜVENCESİ

Facebook Twitter Linked-in

Laikliğe İlk Adımın 97. Yıldönümünde

 

Avukatlar Vakfı Başkan Yardımcısı Av. Nazan Moroğlu, laikliğe anayasal temelde atılan ilk adımın 97. yıldönümünde yaptığı açıklamada, laikliğin; insan haklarının, kadın haklarının ve demokratik hukuk devletinin vazgeçilmez güvencesi olduğuna dikkat çekti.

Cumhuriyetimizin temel ilkelerinden biri olan laiklik doğrultusunda, 10 Nisan 1928 tarihinde Anayasa’da yapılan değişiklikle, “Türkiye Devleti’nin dini İslam’dır” ibaresi çıkarılmıştır. Böylece devletin bütün dinlere eşit mesafede durması yönünde anayasal düzeyde ilk adım atılmış ve hukuk devleti olma yolunda tarihi bir eşik aşılmıştır. 5 Şubat 1937 tarihinde de Anayasa’da laiklik ilkesine yer verilmiştir.

Ancak aradan geçen 97 yıla rağmen, bugün laiklik ilkesi gittikçe görünmez hâle getirilmekte; eğitimden ekonomiye, aileden siyasete yaşamın her alanında dine referanslı bir yaşam biçimi topluma dayatılmaktadır. Özellikle kadın hakları, Medeni Kanun’un sağladığı kazanımlar, laik hukuk ilkeleri yok sayılmakta; toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesi törpülenmektedir.

Laiklik ilkesi sadece din ve devlet işlerinin ayrılması değildir. Aynı zamanda eğitim sisteminin, hukuk düzeninin ve kamusal yaşamın akla, bilime ve eşit yurttaşlık ilkesine dayanmasıdır. Bu yönüyle laiklik, kadın erkek eşitliğinin de anayasal güvencesidir.
Laiklik ilkesinin zedelenmesi; erken yaşta evliliklerin artmasına, çocukların çağdışı eğitim yapılarıyla karşı karşıya bırakılmasına ve kadınların toplumsal hayattan dışlanmasına yol açmaktadır.

Hatırlatmak gerekir ki, laiklik demokrasinin, insan haklarının ve kadın haklarının temelidir.
Laikliğe sahip çıkmak, çağdaşlaşmaya, bireylerin özgürlüğüne ve eşitliğe sahip çıkmaktır.

Laiklik ilkesinin ülkemizin geleceği için hayati önem taşıdığını bir kez daha vurguluyoruz. 10 Nisan’ın yıldönümünde bir kez daha altını çiziyoruz.

 

 

Av. Nazan Moroğlu

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —