Prof. Dr. Erkut Akkartal, “HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı”nın tüm sektörlerde olumlu etkisinin olacağını belirterek dolayısıyla bunun akademiye ve eğitime de olumlu yansıyacağını söyledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’yi yüksek teknoloji yatırımlarının odağı haline getirecek “HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı”nı açıklandı. Programa göre Türkiye’de ilk aşamada, 65 Nanometre ve altı boyutta çip üretiminin gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Sektörlerde Ciddi Heyecan Doğuracak
Programı değerlendiren Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Erkut Akkartal, programın çok önemli açılımları olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Akkartal, “20 milyar dolarlık yatırım, ARGE destekleri ve çok sayıda desteğin olduğu bir paket. Böyle bir motivasyon birçok sektörde çok ciddi bir heyecan doğuracak. Bugün Türkiye’de iki tane çip üreticisi var. Bu programla, AR-GE destekleriyle birçok yan endüstri canlanacak. Türkiye’nin elektrikli araç, bataryalar, güneş hücresi ve rüzgâr tribünü gibi unsurların üretim merkezi haline gelme olasılığı var” dedi.
Yapay Zekâ için Çip Şart
Günümüzde yapay zekânın çok moda bir söylem olduğunu anımsatan Akkartal, yapay zekâyı destekleyen asıl işlemcilerim mikro işlemciler yani çipler olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin teknoloji yarışında geri kalmamak için çip üretimini gerçekleştirmesinin gerekli bir proje olduğunu ifade eden Yeditepe Üniversitesi Lojistik Yönetimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Erkut Akkartal Akkartal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu yüzden de çok yararlı buluyorum. Yapay zekâyı destekleyen elektronik aygıtların başında çipler geldiği ve yapay zekanın gelecek yıllarda önemli gelişmeler kaydetmesi beklendiği için Türkiye’de bu yatırımın yapılması gerekiyordu. Bu yatırımın gerçekleştirilmesi çok iyi bir motivasyon. Şimdilik ayrılan bütçe 5 milyar dolar. Fakat özel sektör bu motivasyonu yakaladığında, program Türkiye’de işlerlik kazandığında yan endüstriler de bundan faydalanarak büyüyecektir. Hatta bunun akademiye ve eğitime de olumlu yansımaları olacaktır. O yüzden son derece kapsamlı ve yararlı görüyorum.”
Dış Ticaret Açığının Kapatılmasında Etkili Olacak
Türkiye’de enflasyon ve cari açık gibi sorunların nedeni olarak teknoloji üretimindeki yetersizliğin gösterildiği şeklindeki değerlendirmelere ilişkin ise Akkartal, “Cari açığın kapatılmasında da mutlaka çok önemli bir artısı olacaktır. Şu anda belki ölçülebilir değil. Fakat ilk adımı attıktan sonra ileriki projeksiyonları tahmin edilebilir. Tabi ki dış ticaret açığını oldukça düzeltecek ve teknolojide ihracatla katma değer yaratacak bir motivasyon. Bizim katma değerli ihraç ürünlerimiz çok az, deniyor. Evet doğrudur. İşte bu projeyle birlikte katma değerli mal ve hizmetlerin artacağına, dış ticaret açığının da hızla kapatılmasına son derece katkı vereceğine inanıyorum.”
Teknoline İle Dubai 2025’te Türk Mühendislik Gücü Parladı
Türkiye’nin ilk uluslararası veri merkezi fuarı ve konferansı Data Center Eurasia 2025, İstanbul lansmanından sonra 25 Haziran’da Ankara’da düzenlenen tanıtım toplantısıyla kamu ve özel sektörden temsilcilerle buluştu.
ZF, ADAS (gelişmiş sürücü destek sistemleri) için kullanılan akıllı kameralarda pazar lideridir
TCL Electronics,Türkiye’de Yeni Nesil TV ve Klima Serisini Tanıttı
Huawei, MatePad Pro 12.2 ile Mobil Üretkenliği Yeniden Tanımlıyor
Bilişim Vadisi ve Sustainable Transportation Consulting’den Stratejik İş Birliği
Dreame X50 Ultra: Dünya’nın İlk Geri Çekilen Biyonik Ayaklara Sahip Robot Süpürgesi Şimdi Türkiye’de!
Türkiye’nin dört bir yanından gelen genç geliştiriciler İzmir’de buluştu
Türkiye’de üretilen 5G destekli Samsung Galaxy A26 (128GB) Turkcell’de
Vertiv'in Geliştirdiği Yeni Yazılım, Colocation ve Büyük Ölçekli Veri Merkezlerinde Güç Dağıtımı
Bilişim Vadisi ve Yapay Zeka Fabrikası’ndan Önemli İş Birliği!
Türkiye'nin bilim kahramanları Fuar İzmir'de yarıştı
Turkcell, Türkiye’yi Wi-Fi 7 teknolojisiyle buluşturdu
MARBLE İZMİR sektöre genç yetenekler kazandırmaya devam ediyor
HUAWEI MWC’de Çıtayı Yükseltti: Yeni Nesil Ürünler 26 Ödül Kazandı
NETAŞ ve Turkcell, Son Teknoloji Sunucu Yenilikleri ve Artan Yerlileştirme Çalışmalarıyla İş Birliğini Güçlendiriyor