Artan uyuz vakaları için Sağlık Bakanlığı harekete geçmeli
Uyuz hastalığıyla 9 aydır mücadele eden Barış K. adlı vatandaş ‘ivermektin’ etken maddeli ilacın SGK tarafından karşılanması talebiyle Change.org platformu üzerinden imza kampanyası başlattı. Sağlık Bakanlığı’nın artan uyuz vakalarıyla mücadelede daha etkin bir rol üstlenmesini ve ihtiyaç sahibi hastaların tedaviye erişiminin kolaylaşmasını hedefleyen kampanya bir hafta içinde 7.000 imzaya ulaştı.
Benim başıma gelmez demeyin
Teşhis dahil pek çok aşamada zorlandığını belirten Barış K. bu süreçte birçok farklı yöntem ve ilaç denediğini belirtti. Etkili olduğu bilinen ‘ivermektin’ etken maddeli ilacın 20 tabletlik bir kutusunun 819 TL olduğunu, ancak SGK tarafından ödenmediğini söyledi. Barış K., “İnsanın başına gelmediği müddetçe nasıl bir illet olduğunu asla anlayamayacağı bir hastalık. Kaşınmaktan her yerim yara içinde. Birine bulaşması korkusundan sosyal hayatım sıfıra indi. Bu süreçte fark ettim ki birçok insan benimle aynı sorunu yaşıyor.” diye belirtti.
Salgın bir hastalığa dönüşmeden Bakanlık gerekli önlemleri alsın
Kampanyanın sosyal medyada ve platformda paylaşılmasının ardından onlarca vatandaş yakın zamanda uyuz hastalıklarıyla ilgili yaşadığı zor deneyimleri paylaştı. Kampanya sayfasında yapılan yorumlarda, okullarda her hafta yeni bir vaka ile karşılaşıldığı belirtilirken Çukurova Bölgesi’nden bir kullanıcı bölgede uyuz hastalığı bulaşmış pek çok kişiye tanık olduklarına dikkat çekti. Platformdan ve sosyal medya yorumlarından “Salgın bir hastalığa dönüşmeden devlet ilacın bedeline gerekli katkıyı yapsın” çağrısı yapıldı.
Sağlık Bakanlığı’nın resmi sitesinde uyuz, Sarcoptes scabiei var. hominis adı verilen, gözle görülemeyen ancak mikroskopla seçilebilen uyuz böceklerinin, insan derisini istila ederek ve deride tüneller açarak neden olduğu bir hastalık olarak tanımlanıyor. Genellikle hasta olan biriyle doğrudan ve 15-20 dakikalık bir sürede bile yakın temasla bulaşabildiği, ilk yakalanmada belirtilerin başlamasının 2-6 hafta kadar sürebiliği açıklanıyor.
Deprem Sonrası Sallanma Hissi Beynin Alarm Durumunu Gösteriyor
Sağlıkta devrim niteliğinde iş birliği: ‘Arayı Açmayalım’
YİRMİLİK DİŞLER İHMALE GELMİYOR! UZMANI UYARDI: GÜLÜŞÜNÜZ BOZULABİLİR
24-30 Nisan Dünya Aşı Haftası Toplum sağlığı için aşı şart
Helicobacter pylori’den korunmanın 9 yolu
Plastiklerin olası tehlikelerinden korunmanın 7 yolu
Başkan Tugay Parkinson hastaları ve yakınları ile buluştu
Dinlenirken ortaya çıkan titremeler Parkinson belirtisi olabilir
4 Nisan Dünya C Vitamini Günü C vitaminin 5 faydası
Tatlı krizlerini doğru yöntemlerle kontrol altına almak mümkün
Yapılan araştırmalar sonucundazeytinyağı, balık, taze sebze, meyveler ile et ve et ürünlerini kapsayanAkdeniz tipi beslenmenin gözrahatsızlıklarını azalttığı kanıtlandı.
Ramazan Bayramı’nda Sağlıklı Beslenmenin Püf Noktaları
Aileleri İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni “yuva” olarak görüyor
Keratokonus hastalığı, gençlerde daha sık görülüyor...