Demokrasi, özgürlük ve eşitliğin teminatı laikliktir
5 Şubat 1937 tarihinde yapılan değişiklikle, 1924 Anayasası’na Cumhuriyetin temel nitelikleri arasına eklenen laiklik ilkesi, 1961 ve 1982 Anayasalarında da "devletin değiştirilemez, değiştirilmesi teklif edilemez temel nitelikleri" arasında yer almıştır.
Laiklik, yalnızca din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasını öngören bir ilke değil, aynı zamanda her alanda aklın, bilimin ve ulusal egemenliğe dayanan hukuk kurallarının temel alındığı bir yaşam biçimidir.
Eğitimde, yönetimde ve hukukta laiklik ilkesinin tam anlamıyla uygulanması; din ve vicdan özgürlüğünün, barış içinde bir arada yaşamamızın ve özgür düşüncenin temelini oluşturur. Kadın-erkek eşitliği demokrasinin temel kriteridir ve çağdaş demokrasilerin ön koşulu laikliktir. Hukuk birliğinin ve demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan laiklik, aynı zamanda kadının insan haklarının ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin güvencesidir. Ancak son yıllarda, çağdaş uygarlığın ve demokrasinin temel taşı olan laiklik göz ardı edilmekte; eğitimden ekonomiye, aileden siyasete kadar yaşamın her alanında dine referanslı bir yaşam biçimi dayatılmakta ve laiklik ilkesi adeta yok sayılmaktadır.
İslam dünyasında laiklik ilkesini hukuki ve siyasi gerekleriyle yerine getirebilmiş olan tek devlet, Türkiye Cumhuriyeti’dir
Laiklik ilkesinin korunması amacıyla Anayasa’nın 24. maddesinde, kimsenin devletin sosyal, ekonomik, siyasi veya hukuki temel düzenini kısmen de olsa din kurallarına dayandıramayacağı özellikle vurgulanmıştır. Ayrıca, “her ne suretle olursa olsun dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz” hükmüne yer verilmiştir. İslam dünyasında laiklik ilkesini hukuki ve siyasi gerekleriyle yerine getirebilmiş olan tek devlet, Türkiye Cumhuriyeti’dir. Bu değeri bilmek, savunmak ve kararlılıkla korumak hepimizin görevidir.
Özgür düşünce ve aydınlık gelecek için laiklik şarttır
Sonuç olarak, özgür düşüncenin, demokrasinin ve kadın haklarının güvencesi olan laikliğin korunmasına; ailede, eğitimde, siyasette ve yaşamın her alanında aklın ve bilimin önderliğinin kabul edilmesine her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır.
Av. Nazan Moroğlu
Ardahan Belediye Başkanımız Faruk Demir, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayınladı.
1. Ulusal Manisa Mesir Fotoğrafçılar Maratonu sonuçlandı
Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Kapsül Teknoloji Platformu’nun desteklediği 10 takım ve 41 katılımcı 2025 TEKNOFEST KKTC’de finale kalmayı başardı.
Eyüpsultan’da dilencinin üzerinden kuyumcu dükkanı çıktı
Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Köseoğlu’ndan Kahta Belediyesi’ne Ziyaret
Öğrencilerden, Başkan Topaloğlu ve Başkan Vekili Bilici’ye ziyaret
Karabük Belediyesi, Kitap Günleri ile Kapılarını Kitapseverlere Açıyor
ADA CANATA CAZ KONSERİNE SANATSEVERLERDEN BÜYÜK İLGİ
BAŞKANIMIZ, MEMUR-SEN KONFEDERASYONU GÜMÜŞHANE İL TEMSİLCİLİĞİ’Nİ ZİYARET ETTİ
Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Muharrem Erkek'in 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı
Başkan Şahin Muhtarlarla Akşam Yemeğinde Bir Araya Geldi
‘15. Gezende Erik Festivali’nde Lezzet ve Kültür Şöleni Bir Aradaydı
CUMHURBAKANI YARDIMCISI YILMAZ BYKEHR BELEDYESݒN ZYARET ETT