‘Belediye Yönetim Terimleri’ çalıştayı düzenlendi

‘Belediye Yönetim Terimleri’ çalıştayı düzenlendi

‘Belediye Yönetim Terimleri’ çalıştayı düzenlendi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, çok dilli belediyecilik kapsamında belediyelerde Kürtçe kullanılan terimlerde standartlaşmaya gitmek amacıyla “Belediye Yönetim Terimleri” çalıştayı düzenledi. Eş Başkan Doğan Hatun, çalıştaya katılarak, “Dil için elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi.

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Dil Koruma Şube Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi Meclisince alınan kararla belediyelerde Kürtçe kullanılan terimlerde standartlaşmaya gitmek amacıyla çalışmalara başladı.

Dil Koruma Şube Müdürlüğü, Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-Der), Mezopotamya Vakfı, Diyarbakır Kürt Enstitüsü ve dil konusunda araştırma yapan, bilgi birikime sahip kişilerden oluşan 15 kişilik bir heyet, ilk çalıştayını Çand Amed Kongre Merkezi’nde gerçekleştirdi. 

Periyodik olarak haftada bir yapılacak toplantıların ardından geniş bir çalıştay yapılarak mutabakata varılan terimler tartışılacak. 

Eş Başkan Hatun çalıştaya katıldı

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun, çalıştaya katılarak katılımcıların önerilerini dinledi ve başarılar diledi. Eş Başkan Hatun, “Dil için elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi.

Farqînî: Kürtçede bir standartlaşmaya varılacak

Çalışmanın koordinatörü Zana Farqînî de Kürtçe isimlerin, daire başkanlıkları, müdürlükler, birimler, bölümler, isimlikler, tabelalara yazılacak yazılarla çok dilli belediyecilik çerçevesinde ilk etapta çalışmayı Kürtçenin Kurmanci lehçesiyle yaptıklarını söyledi. 

Farqînî, 2010 yılında da bu tarz çalışmalarının olduğunu hatırlatarak, “Bazı terimlerin Kürtçelerini yapmıştık. Bu süreç içerisinde dairelerin isimleri değişmiş, sayıları artmış, bazı yeni birimler açılmış. Bu yeni revize üzerine tekrar çalışıyoruz" diye konuştu. 

Bir diğer amaçlarının da tüm belediyelerde bir standardı yakalamak olduğunu belirten Farqînî, “Yani Kürtçede birbirinden farklı bazı sözcükler var, varyantları var, eş anlamlısı var. Bunlardan kaçınmak için bir standardı yakalamak adına pilot olarak burayı seçiyoruz. Burayı bitirdikten sonra tabelalarını çok dilli yapmak isteyen belediyeler de buradaki çalışmaları baz alarak kullanacak. Bu sayede Kürtçede bir standartlaşmaya varılacak" ifadelerini kullandı.


Diyarbakır,Diyarbakır Belediyesi
belediye365.com

Florian Huettl En Az 3 Yıl Daha Opel’in CEO’luk Görevini Sürdürecek!
Başkan Tugay, ikinci İZMAR şubesini Menemen Ulukent'te açtı 
Türk Satış Sonrası Pazarının Dünyadaki Yönünü Ticari Savaşlar Belirlememeli!
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: “ATATÜRK BARAJI SULAMASINDAN SONRA ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK SULAMA PROJESİ"
Kesal: Masumiyet Müzesi’nin çekimlerini tamamladık
Başkan Tugay: Bu zulüm mutlaka bir gün bitecek
Robot yarışmasında ödüller sahiplerini buldu
Aydın Jandarması Öğrencileri Helikopter Filo Komutanlığı’nda Ağırladı
Sandıklı Kadın Kooperatifi ve Kızılay’dan Nezaket Ziyareti
PAMUKKALE BELEDİYESİ ANTALYA EXPO FUARINDA
1. Kitap Günleri Keçiören’de başladı
SU KESİNTİSİ
Başkan Çetinkaya, Karabük İdmanyurdu Spor Kulübümüz ile Moral Yemeğinde Bir Araya Geldi
İzmir Şehir Tiyatroları’ndan çocuklara bayram armağanı
Erbay Caferoğlu: TÜMKİAD sadece tabela derneği değil