Avrupa Birliği’nin, İklim Değişikliğine Uyum Misyonu kapsamında yürütülen CLIMAAX projesinin 2. ve son başvuru çağrısı sonuçlandı. Bu kapsamda Mersin Büyükşehir Belediyesi de ‘Mersin İklime Hazır: Kentsel, Kıyı ve Kırsal Dirençlilik için Çoklu Risk Değerlendirmesi’ başlıklı projesiyle, toplamda 263 proje arasından 37 yeni Avrupa bölgesi arasında yer aldı. CLIMAAX projesi kapsamında 19 farklı ülkeden 37 yeni Avrupa bölgesi daha desteklenecek. Bu bölgeler, iklim risk değerlendirmelerini gerçekleştirmek üzere mali ve teknik destek alacak.
Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin de dahil olduğu bu yeni seçilen bölgeler, iklim değişikliğinin etkilerine karşı dirençliliklerini artırmak için, CLIMAAX projesinin sunduğu imkanlardan yararlanacak. Proje kapsamında; bölgelerin iklim risklerini anlamaları, uyum stratejileri geliştirmeleri ve bu süreçleri koordine etmeleri için gerekli araçlar ve destek sağlanacak.
Mersin, Türkiye’yi temsil eden 7 bölgeden biri oldu
2023-2026 yılları arasında yürütülen Horizon Europe projesi olan CLIMAAX, bölgesel iklim ve acil durum risk yönetim planlarını güçlendirmek amacıyla finansal, analitik ve teknik destek sağlıyor. Proje; iklim risk değerlendirmesi konusunda uzmanlar, yerel ve ulusal yönetimler, sivil koruma ajansları ve özel sektör temsilcilerinden oluşan geniş bir konsorsiyum tarafından yürütülüyor. CLIMAAX projesinin ikinci çağrısı kapsamında toplam 37 yeni Avrupa bölgesi projeye dahil edilirken, Türkiye’den de 3 bölge desteklenmeye hak kazandı. İlk çağrı ile birlikte toplamda Türkiye’den 7 bölge projeye dahil oldu ve bu bölgeler arasında Mersin Büyükşehir Belediyesi de "Mersin İklime Hazır" projesi ile yer aldı.
‘Mersin İklime Hazır’ (MCR-RA) projesi, çoklu risk değerlendirme metodolojisi uygulayarak kentsel, kıyı ve kırsal alanlarda dayanıklılığı artırmayı amaçlıyor. Proje, iklim risklerinin sonuçlarını belirlemek ve yerelleştirilmiş uyum planları geliştirmek için, iklim tehlikelerini (özellikle sıcak hava dalgaları, kuraklık, yüzey ve kıyı taşkınları ile orman yangınları), maruziyeti ve kırılganlıkları değerlendirmeye odaklanıyor.
Dr. Kuşatan: “Avrupa standartlarında bir risk değerlendirme süreci yürüteceğiz”
Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi’ne bağlı İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji Şube Müdürü Dr. Zafer Kuşatan, CLIMAAX projesi kapsamında ‘Mersin İklime Hazır’ projesi ile şehrin sürdürülebilirlik ve iklim dayanıklılığı yolunda attığı önemli bir adım atıldığını belirterek, “Bu proje kapsamında kentsel kıyı ve kırsal alanlarda sıcak hava dalgaları, kuraklık, sel, orman yangınları ve buna bağlı çoklu risk değerlendirme ve tehlikeleri karşılaştırma ile direnç oluşturma hedefini planlanmış bulunuyoruz. Yerelde verileri kullanarak, çoklu risk değerlendirmesi yapıp kendimize bir katkı sağlamayı hedefliyoruz. CLIMAAX projemize hem mali hem de teknik destek sağlayarak, Avrupa standartlarında bir risk değerlendirme süreci yürüteceğiz. Böylece kurumsal kapasitemiz gelişmiş olacak ve Avrupa Birliği ülkelerinden ortak projelerle kentimizin tanınması sağlanmış olarak da vizyonel bir çalışmanın sonucunu elde etmiş olacağız” dedi.
Kaya: “CLIMAAX metodolojisini kullanarak risk değerlendirmesini yapacağız”
İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji Şube Müdürlüğü’nde görev yapan Çevre Yüksek Mühendisi Nursel Cansu Kaya, CLIMAAX projesine katılmalarındaki amacı anlatarak, “İklim değişikliği, ülke gündemimizde ve küresel ölçekte çok yaygın. Kıyı ili olan Mersin, iklim değişikliğinin en büyük etmenlerden biri olan sıcaklık değişimi, kuraklık ve orman yangınlarına maruz kalmakta. Bu yüzden CLIMAAX Projesi’nin çağrılarını gördük ve başvuru yapmayı amaçladık. CLIMAAX metodolojisini kullanarak hem risk değerlendirmesini yapacağız, hem de risk değerlendirmesine göre belirlenen kırılgan gruplara fayda sağlayabileceğimizi düşündük. CLIMAAX, Avrupa Birliği Horizon Projesi kapsamda çok kıymetli bir proje olduğu için, bunda başarı sağlamak Mersin için çok değerli bir hizmet olacak” dedi.
Proje kapsamında çalışmaları hızla devam ettirdiklerini ifade eden Kaya, “Kuraklık, tarımsal alanların artışını sağlamak, aynı zamanda orman yangınlarının önüne geçilmesi ile alakalı hem risk değerlendirmesi, hem metodolojilerinin tayinini yapacağız. Aynı zamanda ‘risk değerlendirmelerine karşı Mersin halkını neler bekliyor, iklim değişikliğine karşı nasıl bir direnç sağlayabiliriz?’ gibi konuları bir raporlama halinde önümüze alabileceğiz. Hem küresel ölçekteki hem de yerel ölçekteki değerlendirmelerimizi birleştirerek, dünya çapında verilerimizi oluşturabileceğiz. Bu da bize ilerleyen yıllarda artık daha sağlıklı verilere ulaşmamızı sağlayacak ve bu veriler doğrultusunda nasıl hamleler yapmamız gerektiği hakkında yol gösterecek” diye konuştu.
Bölükbaş: “En büyük beklentimiz risk temelli planlama kültürünün yerleşmesi”
İklim Değişikliği ve Yenilenebilir Enerji Şube Müdürlüğü’nde görev yapan Çevre Mühendisi Beyza Ayten Tor Bölükbaş, proje sonunda Mersin’de bekledikleri somut değişiklikleri anlatarak, “En büyük beklentimiz, risk temelli planlama kültürünün yerleşmesi. Proje sonunda mahalle bazlı adaptasyon planlarımız, iklim risk haritalarımız ve alınacak önlemleri içeren uygulama rehberlerimiz olacak. Ayrıca kentteki yeşil altyapıların artırılması, ısı adası etkilerini azaltacak stratejiler geliştirirken, bölgenin ekonomisi ve çevresini korumayı planlıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Uluslararası düzeyde iş birlikçi, veri temelli ve sonuç odaklı çalışmanın nasıl yürütülebileceğini göstermek istediklerini sözlerine ekleyen Bölükbaş, “Diğer belediyelere de bu çağrılara başvurmaları konusunda öncü olmayı hedefliyoruz. Geleceğe dönük başka projelerimiz de var. ‘Mersin İklime Hazır’ bir başlangıç projesi olarak sayılabilir. Mevcut risklerin bilimsel yöntemlerle değerlendirilmesi, bu kapsamda planlamalar ve projelerin de hayata geçmesi devamını oluşturacak” dedi.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.
Şiir ve Edebiyat Günleri’nde Avcı ve Güneş’ten Söyleşi
Bucalılardan Başkan Tugay’a Hasanağa Bahçesi teşekkürü
Sualtı Timi (SAK) Eşliğinde Jandarma Asayiş Botu İle Öğrenciler Denizde Gezdirildi
Başkan Doğan’dan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Mesajı
SASKİ’DEN ATAKUM’A 250 MİLYON TL’LİK DEV ALTYAPI YATIRIMI Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Müdürlüğü, Atakum sahilinde 4 bin 500 metrelik atık su kollektör hattı için düğmeye bastı. Bin 600 mm çapındaki yüksek dayanımlı polietilen borularla döşe
Türk Dünyası Belediyeler Birliği’nin 7. Olağan Genel Kurulu’nda TDBB Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay yeniden başkanlığa seçildi. Birlik üyelerine teşekkür eden Başkan Altay, “Bu birlik, gönül coğrafyamızın mayasıdır, gelec
Osmaniye Emniyet Müdürlüğü 23 Nisan Şenliklerinde Çocuklarla Bir Araya Geldi
- "(ABD'ye yapacağı ziyaret) Yüzde 10 gümrük vergisinin kaldırılmasını bekliyoruz. Somut talebimiz bu olacak" - "(Türkiye-Japonya Ekonomik Ortaklık Anlaşması müzakereleri) Bizim bu konudaki istekliliğimiz devam etmekte. Teknik heyetler önümüzdeki süre
23 Nisan Coşkusu KAFUM’da Büyükşehir’in Şenliğinde Yaşanıyor
HALİLİYE BELEDİYESİ’NDEN İMAM BAKIR MAHALLESİ’NE SICAK ASFALT ÇALIŞMASI
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin güçlü ve sağlıklı toplumların ancak bilinçli ailelerle mümkün olacağı inancıyla hayata geçirdiği “Aile Akademisi” programı devam ediyor. Birbirinden değerli konuşmacıların katıldığı Aile Akademisi programının ilk haftasın
Samsun Büyükşehir Belediyesi, kültür ve sanat alanındaki etkinliklerine hız kesmeden devam ediyor. Düzenlediği konserler, tiyatro gösterileri, seminerler, konferanslar ve daha pek çok güzel etkinlikle vatandaşlarla buluşan Büyükşehir Belediyesi, 27 Nisan