Özel gereksinimli bireylerin toplumla etkileşimini ve bütünleşmesini sağlamakla beraber, yetkinliklerini geliştirmek amacıyla Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı’na bağlı Engelsiz Yaşam Merkezi’nde geniş kapsamlı bir hizmet sunan Mersin Büyükşehir Belediyesi, bir ilki daha gerçekleştirdi. Mola Evi, Fitness Salonu ve içerisinde yer alan atölyeler ile özel gereksinimli bireylerin günlük yaşam becerilerine katkı sağlama amacıyla eğitimlerin verildiği merkezde son olarak ‘Uygulama Evi’ faaliyete geçirildi.
Mola Evi’nden faydalanan ve 6 yaşın üzerindeki özel gereksinimli bireylerin faydalandığı Uygulama Evi’nde oturma odası, yatak odası, mutfak, tuvalet ve banyodan oluşan tipik bir ev ortamına uygun şekilde öğrencilere eğitimler veriliyor. Özel gereksinimli bireyler bu uygulama alanlarında yatak toplama, sofra kurma, kahvaltı ve yemek hazırlayabilme, ev ve kişisel temizlik gibi gerçek yaşam becerileri kazanıyor.
Her öğrencinin kendi gelişiminin dikkate alındığı, güvenli ve kontrollü bir ortamda alanında uzman öğretmenler eşliğinde verilen eğitimler sayesinde, özel gereksinimli bireylerin yaşam kalitesinin artması ve sorumluluk bilincinin gelişmesi hedefleniyor. Aynı zamanda özel gereksinimli bireylerin toplumla daha uyumlu hale gelmesinin amaçlandığı Uygulama Evi’nde, öğrencilerin özgüven kazanması ve bağımsız bireyler haline gelmesi sağlanıyor.
Saçıkara: “Uygulama Evi ile özel gereksinimli bireylere, günlük hayat becerileri kazandırıyoruz”
Özel Eğitim Öğretmeni Kübra Mine Saçıkara; Büyükşehir Belediyesi’nin, Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde hayata geçirmiş olduğu Uygulama Evi ile özel gereksinimli bireylerin günlük hayat becerilerini tek ve bağımsız bir şekilde yapmaya başlayana kadar, tipik bir ev formatına uygun şekilde öğrencilere eğitim verdiklerini kaydetti. Eğitimler hakkında bilgi veren Saçıkara, günlük yaşam becerileri kapsamında öğrencilere el-yüz yıkama, yatak toplama, kahvaltı hazırlama gibi temel öz bakım becerilerinin kazandırılması ile ilgili çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, “Bu sayede kişinin kendisine olan özgüveni artıyor. Günlük yaşamda kendisinin yaptığı bir kahve bile O’nun özgüvenini artırdığı için, bu dolaylı olarak sosyal hayatına da aile hayatına da yansıyor. Burada bizler bütüncül bir şekilde, günlük hayatta yapılması gereken her şeyi özel gereksinimli bireylere öğretiyoruz. Mola Evi’ne gelen her özel gereksinimli bireyi, Uygulama Evi’nden de faydalandırıyoruz” dedi.
Asgari düzeyde öz bakım becerilerini kazanan her bir bireyin Uygulama Evi’nden faydalanabileceğini sözlerine ekleyen Saçıkara, “Biz bu becerileri daha fazla geliştirmeye odaklanıyoruz. 6 yaşından büyük özel gereksinimli her bireye, burada ücretsiz bir şekilde hizmet veriyoruz. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak özel gereksinimli bireylerin ve ailelerinin yaşadığı sıkıntılara çözüm üreterek, onlara destek olmak için elimizden geleni yapıyor ve bu çözümlerin kalıcı olmasını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Anne Bingöl: “Kızımın, eğitimlerden sonra kendine olan özgüveni arttı”
Engelsiz Yaşam Merkezi’nden faydalanan özel gereksinimli bireylerden Nazlı Bingöl’ün annesi Nuran Bingöl, kızındaki değişimlerden bahsederek; “Buradan çok memnunuz ve eğitimler çok güzel gidiyor. Nazlı daha önce özel eğitim aldığında çok fazla içine kapanıktı ve ortamlara girmek istemiyordu. Buradaki eğitimlerden sonra Nazlı’nın iletişim kurma isteği arttı. Buradaki akranlarını, öğretmenlerini çok seviyor ve geliştikçe gelişiyor. Eve gelen misafirlerle sohbet edip, şakalaşmaya, kendini ifade etmeye ve sosyalleşmeye başladı” dedi.
Kızındaki değişimi bir örnekle anlatan anne Bingöl, “Hastaneye gittiğim bir gün Nazlı, burada öğrendiği eğitimle evde ben yokken evi temizledi. Kendine güvenmesi ve yapabilmesi çok hoş bir şey. Bu kurumların olması muhteşem ve öğretmenlerimiz çocuklarımıza şefkatle yaklaşıyorlar. Biz anneler bir süre sonra yorulabiliyoruz ve yardım bekliyoruz. Buradaki öğretmenlerimiz ise çok fazla sevecen. Çocuklarımız mutlu olunca, bizler daha çok mutlu oluyoruz” diye konuştu.
23 yaşındaki Nazlı Bingöl ise Engelsiz Yaşam Merkezi’ni çok sevdiğini söyleyerek, “Arkadaşlarımı seviyorum. Buraya geldiğimde kahve yaptım, yatak topladım. Artık evde de kahve yapıyorum, elbise seriyorum ve anneme yardım ediyorum. Öğretmenimi de seviyorum” dedi.
Haberin görüntüsünü indirmek için tıklayınız.
Temsili Askerlik Uygulaması Kapsamında Yemin ve Terhis Töreni Düzenlendi
Otizm Sempozyumu’nda İzmir’in projeleri örnek gösterildi
Katılım Emeklilik DigiZoo, Engelliler Haftası’nda özel çocukları ağırladı
KAGİDER LONDRA’DA EBRD YILLIK TOPLANTISINA KATILDI VE BİR DİZİ ÖNEMLİ TEMASLARDA BULUNDU
İZMİTLİ PEHLİVANLARDAN ULUSLARARASI ARENADA BÜYÜK BAŞARI
Karabük’e Spor Yatırımı Müjdesi: Karabük Belediyesi ile Spor Toto Arasında Dev Protokol
Eyüpsultanlı kadınlar Kent Ormanı’nda buluştu: Mahalle piknikleri başladı!
İZMİT OYUNCAK MÜZESİ’NDE DUYGULAR, RENKLERLE ANLATILACAK
Amasya İl Müftüsü Hamza BAYRAM, Belediye Başkanımız Cihan DEMİR’i makamında ziyaret etti.
İnegöl Belediyesi, tarım arazilerinde kaçak yapılaşmaya karşı kararlı mücadelesini sürdürüyor. Son olarak Şipali Mahallesi’nde gerçekleştirilen denetimlerde, tarım alanlarına izinsiz olarak inşa edilen yapılar tespit edilerek yıkım işlemi başlatıldı.
Öğrenciler Atık Yönetimine İlişkin Bilgilendirildi
EŞ BAŞKANLARIMIZ, EŞ GENEL BAŞKANIMIZ BAKIRHAN İLE ÇİFTÇİLERİ ZİYARET ETTİ.
“Yaşayan Kütüphane Sohbetleri” Tamer Levent ile başlıyor
Başkan Bozbey, “BUSKİ belediyeye muhtaç duruma düşmüştür”
ODUNPAZARI BELEDİYESİ'NE "SAĞLIĞI GELİŞTİREN BELEDİYE BELGESİ" VERİLDİ
Büyükşehir Yeni Nesil Belediyecilik Uygulamalarını Tanıttı