İBB Orkestralar Müdürlüğü, İstiklal Marşı’nın kabulünün 104. yılı anısına tarihi bir konser düzenledi. İBB Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda gerçekleşen “Kabulünün 104. Yılında İstiklal Marşımız” adlı konserde, 1923’te İstiklal Marşı için açılan beste yarışmasına katılan 11 farklı eser seslendirildi. İBB Orkestraları tarafından projelendirilen bu özel etkinlikte, şef Tolga Gülen yönetimindeki Atatürk Korosu izleyicilere unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu.
İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU’NUN MESAJI OKUNDU
“Kabulünün 104. Yılında İstiklal Marşımız” başlıklı konserin açılışı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve bağımsızlık uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizin anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun mesajı okundu. İmamoğlu mesajında, “İstiklal Marşı sadece bir şiir ya da beste değil, milletimizin en zor zamanlarında ortak ruhunu yansıtan en güçlü sembollerinden biridir. 104 yıl önce yazılan bu marş bugün hala hepimize ilham vermeye devam ediyor ve bizlere önemli bir sorumluluk yüklüyor. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında bu mirası bilim, sanat ve kültürle daha da ileri taşımaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Programın açılış konuşmasını İBB Kültür Dairesi Başkanlığı Orkestralar Müdürü Ozan Bircan gerçekleştirdi. Konuşmasında, bağımsızlık mücadelesinin yalnızca askeri değil, aynı zamanda kültürel ve sanatsal bir boyut taşıdığını vurgulayan Bircan, “Tarihimiz tüm dünyaya örnek ve umut olmuş mücadeleler ve bu mücadelelerin sonunda kazanılmış şanlı zaferlerle doludur. Bu zaferlerin arkasında, milletimizin cesaretle mayalanan, bilgi ve tecrübeyle harmanlanan azmi vardır. Bugün burada, bu azmin sanatsal yansımasını hep birlikte deneyimliyoruz” dedi.
DİNLEYİCİLER DÖNEMİN ATMOSFERİNE TAŞINDI
Konserde, Tolga Gülen şefliğindeki Atatürk Korosu, eserleri orijinal notalarına uygun olarak seslendirdi. Konserde müzik yazarı ve araştırmacı Ersin Antep, İstiklal Marşı’nın bestelenme sürecine dair önemli bilgiler paylaştı; yarışmaya katılan bestecilerin eserlerini tarihsel bağlamlarıyla anlatarak, dinleyicileri dönemin atmosferine taşıdı.
1921 yılında Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı ve 12 Mart 1921’de kabul edilen “İstiklal Marşı” şiirinin hangi beste ile seslendirileceğine dair tartışmalar yaşanmış ve 1923’te Millî Eğitim Bakanlığı tarafından bir beste yarışması düzenlenmişti. Yarışmaya katılan bestelerden, ilk resmi beste olarak 1930 yılına kadar kullanılan Ali Rıfat Çağatay’ın 1924 tarihli düzenlemesi, konserde çağdaş bir yorumla sunuldu. Günümüzde halen resmi olarak kullanılan Osman Zeki Üngör’ün bestesi ise, marşın müzikal kimliğini şekillendiren eser olarak gecede öne çıktı.
Video Linki: https://we.tl/t-dHzIvv2Y2T
1. Ulusal Manisa Mesir Fotoğrafçılar Maratonu sonuçlandı
Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hizmet veren Kapsül Teknoloji Platformu’nun desteklediği 10 takım ve 41 katılımcı 2025 TEKNOFEST KKTC’de finale kalmayı başardı.
Eyüpsultan’da dilencinin üzerinden kuyumcu dükkanı çıktı
Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Köseoğlu’ndan Kahta Belediyesi’ne Ziyaret
Öğrencilerden, Başkan Topaloğlu ve Başkan Vekili Bilici’ye ziyaret
Karabük Belediyesi, Kitap Günleri ile Kapılarını Kitapseverlere Açıyor
ADA CANATA CAZ KONSERİNE SANATSEVERLERDEN BÜYÜK İLGİ
BAŞKANIMIZ, MEMUR-SEN KONFEDERASYONU GÜMÜŞHANE İL TEMSİLCİLİĞİ’Nİ ZİYARET ETTİ
Çanakkale Belediye Başkanı Sayın Muharrem Erkek'in 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı
Başkan Şahin Muhtarlarla Akşam Yemeğinde Bir Araya Geldi
‘15. Gezende Erik Festivali’nde Lezzet ve Kültür Şöleni Bir Aradaydı
CUMHURBAKANI YARDIMCISI YILMAZ BYKEHR BELEDYESݒN ZYARET ETT
BAŞKAN GÜLPINAR, “İŞÇİ KARDEŞLERİMİZİN ALIN TERİ, BİZİM İÇİN KUTSALDIR”