Nilüfer Belediyesi’nin düzenlediği “Cumhuriyet: Kimin, Neden?” konulu söyleşiye katılan Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, değerli bilgiler paylaştı. Yaşanan süreçlere değinen Kaynar, “Meclis’in güçlenmesi ve Anayasa’nın uygulanması gerekir. Eğer Anayasa uygulanmıyorsa, Cumhuriyet de yoktur” ifadelerini kullandı.
Nilüfer Belediyesi Yazıevi Buluşmaları’nda, sanatseverleri Türk edebiyatının ve düşün dünyasının önemli isimleriyle bir araya getirmeye devam ediyor. Nilüfer Belediyesi’nin Misi Yazıevi’nde ağırladığı; Türkiye’nin yakın siyasi tarihini ele alan çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, Nâzım Hikmet Kültürevi Balaban Salonu’nda “Cumhuriyet: Kimin, Neden?” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.
Cumhuriyet kavramını tarihsel bağlamda ele alan Kaynar, farklı ülkelerde yaşanan dönüşümlerden örnekler verdi. “Cumhuriyet, tüm dünya halklarının iyi yönetim talebi sonucunda ortaya çıkmıştır” diyen Kaynar, Osmanlı İmparatorluğu’nun 19. yüzyıldaki durumu ile Avrupa’daki büyük değişim dönemlerini karşılaştırdı.
İngiltere’nin 16. yüzyılda iç savaş tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını hatırlatan Kaynar, “Onlar restorasyon süreciyle çözüm üretirken, bizde bu süreç Tanzimat ile karşılık buldu. Ancak onlar bu değişimi 1600’lü yıllarda yaşarken, bizde 1800’lü yıllara sarktı” dedi.
Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, iyi yönetim denildiğinde parlamento, anayasa ve bunların sürekliliğinin esas alındığını belirterek, “Bunların Türk tarihindeki karşılığı ise Teşkîlât-ı Esâsiye ve Hâkimiyet-i Milliye’dir” diye konuştu.
Osmanlı Devleti’nin parçalanma sürecine de değinen Kaynar, “19. yüzyılda Osmanlı Devleti Bulgaristan, Yunanistan gibi topraklarını kaybetti. Dönemin yöneticileri, ‘İmparatorluğu nasıl ayakta tutarız?’ sorusuna yanıt arıyordu. Bu süreçte Cumhuriyet fikri de özel sohbetlerde tartışılmaya başlandı. Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları da bu düşünceyi konuşanlar arasındaydı” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet’in ilan sürecini de anlatan Kaynar, sürecin 4 Ekim’de son İngiliz askerinin İstanbul’dan ayrılmasıyla hız kazandığını belirtti. Kaynar, 9 Ekim’de Ankara’nın başkent olması için Meclis’e yasa tasarısı verildiğini, ardından anayasa komisyonunun kurulduğunu ve 29 Ekim’de Cumhuriyet’in ilan edildiğini söyledi.
“CUMHURİYET DEMOKRASİDİR”
“Cumhuriyet demokrasidir” diyen Kaynar, “Meclis’in güçlenmesi ve Anayasa’nın uygulanması gerekir. Eğer Anayasa uygulanmıyorsa, Cumhuriyet de yoktur” ifadelerini kullandı. Söyleşinin sonunda Prof. Dr. Mete Kaan Kaynar, katılımcıların sorularını da yanıtladı.
Başköy’de “Dede Helvası” geleneği 99 yıldır yaşatılıyor
Şiir ve Edebiyat Günleri’nin Son Programında “Filistin Direnişinde Edebiyatın Yeri” Ele Alındı
AKSARAY BELEDİYESİ HALK OYUNLARI EKİBİ KARAMAN BÖLGE FİNALLERİNDE ÜÇÜNCÜLÜK KUPASI KAZANDI
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kültür ve sanata verdiği değeri bir kez daha göstererek, Türk Sanat Müziği tutkunlarına "Uşşak Faslı" konseri ile unutulmaz bir gece yaşattı.
Minikler, Anne Babalarıyla Tuval Başına Geçerek Hayal Güçlerini Sanata Döktü
Çankaya’da Edebiyat Buluşması: Çankaya, Cumhuriyet Roman Ve Öykü Günleri
Doğada en güzel keşif yine Büyükşehirle başladı: Kıranyurt’ta baharın büyüleyici görüntüsü
ŞEREFLİKOÇHİSAR’IN İLK, ANKARA’NIN 15’İNCİ AYM’Sİ YÜKSELİYOR
Samsun Büyükşehir Belediyesi, dinleyen ve anlayan yaklaşımıyla Samsun’un geleceğine Samsun’da yaşayanlarla birlikte karar vermeye devam ediyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi ‘Bugünün Fikri Yarının Şehri’ mottosuyla “Samsun’a Fikrinle Yön Ver” yarışmasını
Tiyatro oyuncusu Tarhan, doğaçlama deneyimlerini gençlerle paylaştı
Büyükşehir Belediyesi vektörel mücadele ekipleri iş başında
“Dönüşüm Sakarya’nın gençlerine en büyük mirasımız olacak”
Ankara Büyükşehir Belediyesi, “1 FİKİR 1 TÜRKİYE” Türkiye Finaline ve uluslararası düzeyde gerçekleşen “1 IDEA 1 WORLD” yarışmasına ev sahipliği yaptı.
“8 Mayıs’ta 3. Etap çalışmaları için ihaleye çıkıyoruz”