DOĞURGANLIĞIN KORUNMASINDAKİ ETKİLİ YÖNTEMLER
KANSER TEDAVİSİNDE DOĞURGANLIK NASIL KORUNUR?
Yakın zamana kadar doğurganlığın korunması ütopik bir kavram olarak görülürken son yıllarda hızla gelişen teknoloji ile güncel klinik uygulamalar arasında yerini aldı. İleri yaş, kanser tedavisi planlanan, bağışıklık sistemi (otoimmün) hastalıkları olan kadınlarda doğurganlığın korunması gerekebileceğini söyleyen Liv Hospital Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Kemal Atasayan etkili tedavi yönntemlerinden bahsetti.
Doğurganlığın korunması nedir?
Hastaların gelecekteki üreme şanslarını korumalarına yardımcı olmak amacıyla yapılan tıbbi uygulamalardır.
Hangi durumlarda doğurganlığın korunması gerekebilir?
Yaş en önemli faktörlerden biridir: Çünkü birçok kadın kariyeri nedeniyle ya da doğru eşle tanışmadığı için doğum yapmayı erteler. Her kadının doğduğunda yumurtalıklarında yaklaşık 1-2 milyon oosit (yumurta) bulunur ve yaşla beraber azalarak ergenlik çağında yaklaşık 400.000'e kadar düşer. Doğurganlık 37 yaşından sonra keskin bir şekilde azalır ve özellikle 40 yaş ve üzerinde gebe kalmak önemli ölçüde zorlaşır çünkü yumurtaların hem sayısı hem de kalitesi düşer. Bu nedenle kadınlar ileride kullanmak üzere yumurtalarını dondurabilir.
Kanser üreme organlarını etkileyebilir veya yumurtalıklardaki hasar kemoterapi veya radyoterapinin türü ve dozundan kaynaklanabilir. Günümüzde kanser için geliştirilen etkili tedavi protokolleri göz önüne alındığında, hastaların çoğunluğu hastalıklarından kurtulabilmekte ve bu da gelecekteki doğurganlık seçeneklerini kemo veya radyoterapinin potansiyel zararlı etkisinden korumayı çok önemli hale getirmektedir.
Doğurganlığın azalmasına neden olabilecek en önemli risk faktörleri:
Doğurganlığın korunması için ne zaman doktora başvurmak gerekir?
Doğurganlığını tamamlamamış hastalar risk faktörlerinden herhangi birine sahip olduğunda en kısa zamanda konunun uzmanıyla görüşmelidir. Bu hem erkekler hem de kadınlar için geçerlidir. Doğurganlık tedavileri zaman ve planlama gerektirir ve tedavinin diğer tıbbi ekiplerle koordine edilmesi gerekebilir.
Doğurganlığı korumak için ne tür tedaviler kullanılır?
Ülkemizde de doğurganlığın korunması amacıyla üreme hücre ve dokularının saklanmasının yasal prosedürleri yönetmelikle belirlenmiştir. Buna göre kemoterapi ve radyoterapi gibi üreme hücrelerine zarar veren tedaviler öncesinde, üreme fonksiyonlarının kaybedilmesine yol açacak olan ameliyatlar (Yumurtalıkların alınması gibi) öncesinde ve düşük over rezervi olup henüz doğurmamış veya aile öyküsünde erken menopoz hikayesi olanlarda bu prosedürler uygulanabilir.
ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR SPOR KULÜBÜNDEN ADANA’DA BÜYÜK BAŞARI
ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN ÇİFTÇİLERE GÜBRELEME EĞİTİMİ
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan ile birlikte Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı makamında ziyaret etti. Gerçekleştirilen görüşmede Meram’da yürütülen tarım ve hayvancılık faaliyetleri, belediyenin sür
Hamdolsun, bizi bir sofra başında bir araya getiren Rabbimize!
“Yalnız Değilsiniz” Yaşlılar Haftası Sergisi Açıldı
Belediye Düğün Salonumuz, Yenilenen Yüzüyle Hizmetinizde...
BAŞKANIMIZ İL İSTİHDAM VE MESLEKİ EĞİTİM KURULU (İİMEK) OLAĞAN TOPLANTISINA KATILIM SAĞLADI
ŞANLIURFA’DA PERSONEL SERVİS ARAÇLARINA SIKI DENETİM
KÜTAHYA BELEDİYEMİZDEN HALK SAĞLIĞINI KORUMAYA YÖNELİK ETKİN ÇALIŞMA
ESKİ SANAYİ 2. ETAP 1.BÖLÜM KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ
30 YAYLAYA ULAŞIMI SAĞLAYAN DEMİRKAPI’DA ÇALIŞMALAR SON AŞAMAYA GELDİ - BAŞKAN ÖZÇELİK: DEMİRKAPI’NIN DEMİRLERİNİ YIKTIK, OTOBAN GİBİ YOL YAPTIK
SİDE’DE GİRİT SOFRASI KURULDU, TARİH, TATLAR VE EZGİLER BÜTÜNLEŞTİ
Trafikte Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu düzenlemesi