Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından, engelli bireylere tanınan hak ve hizmetlerden yararlanmada kullanılmak üzere, Engelli Bireylere Kimlik Kartı Verilmesine ve Ulusal Engelli Veri Sistemi oluşturulmasına ilişkin usul ve esasları belirleyen yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi
Bakanlık her bireyin ayrımcılığa uğramadan toplumsal hayata katılması ve hak temelli hizmetleri ile her bireyin hayata eşit, tam ve doğal katılımı desteklemek amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Bakanlık tarafından engelli vatandaşların çeşitli hizmetlerden, haklardan ve indirimlerden yararlanmalarını kolaylaştırmak amacıyla kimlik kartı düzenleniyor.
Bu kapsamda engelli vatandaşların tanınan hak ve hizmetlerden yararlanmalarını sağlayacak Engelli Kimlik Kartı Verilmesine ve Ulusal Engelli Veri Sistemi oluşturulmasına dair usul ve esasları belirleyen yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Engelli Kimlik Kartını sağlık kurulu raporuna göre yüzde 40 ve üzeri engelli olduğu belgelenen bireyler ve 18 yaşından küçüklerde ise sağlık kurulu raporunda çocuklar için özel gereksinim raporuna (ÇÖZ-GER) göre en az bu orana denk özel gereksinim düzeyine sahip çocuklar alabiliyor.
Engelli Kimlik Kartı Nasıl Alınır?
Belirlenen şartları taşıyan engelli bireyler Engelli Kimlik Kartını ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne veya Sosyal Hizmet Merkezine 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile müracaat ederek alabiliyor. Engelli Kimlik Kartı başvuruları e-Devlet kapısı üzerinden de yapabiliyor. Yüzde 40 ve üzeri engelli sağlık kurulu raporu olan vatandaşlar (2019 yılı öncesinde verilen sağlık raporlarının güncellenmesi durumunda) e-Devlet üzerinden başvuruda bulunmaları halinde, düzenlenen kimlik kartları kişilerin MERNİS’te kayıtlı bulunan adreslerine veya başvuru esnasında beyanda bulundukları adrese iadeli taahhütlü posta ile teslim ediliyor.
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Engelli Kimlik Kartına sahip olan vatandaşlar, belediye ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden ücretsiz yararlanabiliyor. Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında engelli kimlik kartına sahip engellilere yüzde 20 indirim sağlanıyor. Müze ve ören yerleri, milli parklar, tabiatı koruma alanları ve tabiat parklarına ücretsiz bir şekilde ziyaret edebiliyor. Ayrıca devlet tiyatrolarından ücretsiz yararlanabiliyor. GSM operatörlerince engelli kişilere özel tarifeler uygulanıyor.
Nevşehir’de İlkokullar Arası Futbol Turnuvası Heyecanı
Eyüpsultan’da çocuklara büyük hediye: 4 yeni çocuk etkinlik merkezi hizmete açıldı!
“Sen Yeter Ki Oku” Etkinliği Yoğun Katılımla Gerçekleşti
60. Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu’nun Kemer-Kalkan etabı başladı
ESKİŞEHİR BÜYÜKŞEHİR SPOR KULÜBÜNDEN ADANA’DA BÜYÜK BAŞARI
ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN ÇİFTÇİLERE GÜBRELEME EĞİTİMİ
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan ile birlikte Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı makamında ziyaret etti. Gerçekleştirilen görüşmede Meram’da yürütülen tarım ve hayvancılık faaliyetleri, belediyenin sür
Hamdolsun, bizi bir sofra başında bir araya getiren Rabbimize!
“Yalnız Değilsiniz” Yaşlılar Haftası Sergisi Açıldı
Belediye Düğün Salonumuz, Yenilenen Yüzüyle Hizmetinizde...
BAŞKANIMIZ İL İSTİHDAM VE MESLEKİ EĞİTİM KURULU (İİMEK) OLAĞAN TOPLANTISINA KATILIM SAĞLADI
ŞANLIURFA’DA PERSONEL SERVİS ARAÇLARINA SIKI DENETİM
KÜTAHYA BELEDİYEMİZDEN HALK SAĞLIĞINI KORUMAYA YÖNELİK ETKİN ÇALIŞMA
ESKİ SANAYİ 2. ETAP 1.BÖLÜM KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ
30 YAYLAYA ULAŞIMI SAĞLAYAN DEMİRKAPI’DA ÇALIŞMALAR SON AŞAMAYA GELDİ - BAŞKAN ÖZÇELİK: DEMİRKAPI’NIN DEMİRLERİNİ YIKTIK, OTOBAN GİBİ YOL YAPTIK