Diyarbakır Kent Konseyi, 31. Olağan Toplantısı’nı “Kentsel Eşitsizlikler” temasıyla gerçekleştirdi. Toplantıda konuşan Kent Konseyi ve Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, çalışmaları birlikte yürüteceklerini belirterek, kentin demokratik mirasının, kültürel miras kadar anlamlı olduğunu söyledi.
Diyarbakır Kent Konseyi 31. Olağan Toplantısı, “Kentsel Eşitsizlikler” temasıyla Çand Amed Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Kent Konseyi ve Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Serra Bucak ve Doğan Hatun, ilçe belediye eşbaşkanları, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İl Eşbakanı Gülşen Özer, sivil toplum örgütü temsilcileri ve yurttaşlar katıldı.
‘Bizler için kentler yollar ve binalardan ibaret değildir’
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Genel Sekreteri Selvi Tunç, kentsel eşitsizlikleri görünür kılmak için bir arada olduklarına dikkat çekerek, “Bizler için kentler; yollar, yapılar ve binalardan ibaret değildir. Herkesin eşit şekilde görünür olduğu bir yaşam modeli anlamına gelir. Kentte bir kadının ya da engelli bireyin özgürce var olamaması eşitsizliğin ta kendisidir. İşte biz bugün burada bu eşitsizlikleri konuşmakla kalmayacak, birlikte dönüştürmenin yollarını arayacağız” dedi.
'Bizlere düşen görev bu kimlikleri daha iyi taşımak'
Toplantıda konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Diyarbakır’ın tarihi, kültürel ve siyasi kimliği bir kimliği olduğunu ve bu nedenle dünyadaki ender kentlerden biri olduğunu belirtti. “Böyle bir kimlik üzerine inşa edilmiş ve arkasında bir sürü miras bırakan bir değerin taşıyıcısı olarak buradayız” diyen Tanrıkulu, şöyle konuştu: “Bizlere düşen görev bu kimlikleri daha iyi taşımak, temel sorunları çözmek ve dayanışma içerisinde olmak. Bunun için bir aradayız. Diyarbakır’da sivil dayanışma ve mücadele ruhu var. Böyle bir ortaklaşmanın sahipleriyiz. Kent Konseyi tam da buna zemin hazırlıyor. Her siyasi görüşten, yapıdan ve kentten insanların buluşacağı bir zemin. Maalesef kayyım nedeniyle 8 yıldır bu platformu kullanamadık, önümüzdeki fırsatları değerlendirmek, kaybettiklerimizi inşa etmek zorundayız.”
Eşbaşkan Bucak: Birlikte tartışarak çalışmalarımızı sürdüreceğiz
Kent Meclisi’nin çalışmalarının yer aldığı sinevizyon gösteriminin ardından Kent Konseyi ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Serra Bucak konuştu. Tüm katılımcıları selamlayan Eşbaşkan Bucak, “Kenti ve mekânları konuştuğumuz her alanda bazen kadınlar için yapılmamış oluyor, bazen engelliler bazen çocuklar... Tam da kentteki eşitsizlikleri konuşacağımız bugün, bütün bu eşitsizliklerin birer sınır, kategori ve ötekileştirme olduğunun farkındayız. Birlikte tartışarak, bu kategorileri koyan ve kapsayıcılığı engelleyen bütün alanlarda çalışmalarımızı sürdüreceğimizin sözünü vermeliyiz” diye konuştu.
Kent Konseyi çalışmalarında emeği geçen herkese teşekkür eden Eşbaşkan Bucak, sözlerine şöyle devam etti: “Biz her iki eşbaşkan da seçildiğimizde hem eşbaşkanlar olarak hem meclislerimiz olarak sürecin bu kadar zorlu olacağını tahmin etmiyorduk. Bu kadar, çoklu problem alanları varken Kent Konseyi’nin de eşbaşkanlığını yürütmek zorlayacaktı ama arkadaşlarımız bu sorumluluğu, katılımcılığı büyüterek bizden aldı. Tüm kıymetli arkadaşlarımıza bu anlamıyla çok teşekkür ediyorum.”
‘Demokratik miras, kültürel miras kadar anlamlı’
Kent Konseyi’nin katılımcılığı büyütmek gibi bir iddiası olduğunu kaydeden Eşbaşkan Bucak, çalışmalara siyasi partilerin sahip çıkması, etkinliklere katılması ve geri dönüş mesajlarının hepsinin Kent Konseyi’ni güçlü kıldığını vurguladı. “Kentlerimizdeki eşitsizlikleri konuşurken çok zor bir konuyla karşı karşıya olduğumuzu biliyoruz” diyen Eşbaşkan Bucak, “Bu ülke kurulduğundan bu yana eşitsizlikleri büyüten iktidarla mücadele ediyor. Kürtler, Aleviler, kadınlar, gençler, ötekileştirilenler, emekçiler, sömürülenler git gide eşitsizlik ortamı ile karşı karşıya. Kentimiz kadim bir kent. Kentin demokratik mirası, tıpkı kültürel miras kadar anlamlı ve mücadelesini her geçen gün büyütüyor” diye konuştu.
27 Şubat’taki çağrı ile birlikte önümüzdeki haftalarda önemli gelişmeler yaşanabileceğini kaydeden Eşbaşkan Bucak, “Kürt sorununun çözümü noktasında demokratik, özgürlükçü, katılımcı anlayışı nasıl büyütebiliriz? Sivil toplumdan ve kendisi bu demokratik düzenin parçası olan Kent Konseyi olarak bu bileşeni daha da büyüteceğimiz bir enerji var. Meclislerimiz, çalıştaylar yaptı, kente dair pek çok konuda konuşurken, aynı zamanda nihai bir barışı da tartışabiliyoruz. Kent Konseyi önümüzdeki süreçte toplumsal barış odaklı barış tartışmalarını kendi bünyesine taşıyacaktır” dedi.
‘Dönüştürmek ve tartışmak önemli’
Meclislerin pek çok sorun alanına giriş yaptığını ifade eden Eşbaşkan Bucak, “Ama biz bu kadar değiliz, eminim bu salonu dolduracak kadar katılımcılığa ve çoğulculuğa ihtiyaç var. Bu da önümüzde bir ödev olarak dursun; salonu gençlerle, kadınlarla, üniversite öğrencileri ile engellilerle dolduralım. Erişmek, erişebilmek, kent yaşamında aktif olabilmek… Bütün Amedlilerin değiştirmesi, dönüştürmesi ve tartışması önemli” dedi.
Eşbaşkan Hatun: 8 meclis kuruldu
Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Doğan Hatun ise Kent Konseyi’nin kurulması üzerinden 9 ay geçtiğini ve çatısı altında 8 meclis oluşturulduğunu söyledi. Her meclisin kendi alanında çalışmalarını sürdürdüğünü kaydeden Eşbaşkan Hatun, "8 yıl sonra yeniden inşa etmek çok zor. Tabii ki bir şeyi sıfırdan inşa etmek daha kolay ama büyük bir tahribat görmüş ve bunun üzerine yeniden inşa etmek daha önemli. Kayyımların belediye başkanlığında olduğu dönemde, her şey hizmet verilmemesi üzerine kurulmuştu, tabii şimdi bu zihniyetin değiştirilmesi zor. Kayyımların tahribatı sadece altyapı ve şehir hizmetlerine yönelik gerçekleşmedi, büyük bir ruhsal ve zihniyet tahribatı var" ifadelerini kullandı.
‘Mirası daha fazla geliştirmeliyiz’
Binlerce yıldır kentte yaşamın sürdüğünü söyleyen Eşbaşkan Hatun, "Binlerce yıldır bize kalan miras bu seviyeye ulaştı, bunu daha fazla geliştirmeliyiz" diye konuştu.
Kaldırımların işgal edilmesinden parklara kadar şehrin tüm alanlarında sorunlar yaşandığını ifade eden Eşbaşkan Hatun, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu sorunlar sadece yetkililerin sorunu değil, hepimizin sorunu. Bu şehirde yaşayanlar, hangi alanda engellenirse, herkesin sorunu. Bir park düşünün. Eğer engelli bireyler tek başına o parka gidemiyorsa, o parkın yolları ve imkanlarını kullanamıyorsa, bilin ki park işgal edilmiş. Yaklaşımın anlaşılması için bu örneği veriyorum. Bugün toplantımızın konusu, yapılan hizmetler nerede eksik kaldı. Erişilebilirlik, şeffaflık, bu konulara yoğunlaşıyoruz. Şehirdeki bu sorunları ortadan kaldıralım, tüm ülkemiz için ortak bir yaşam yapalım diye uğraşıyoruz."
‘Elimizi taşın altına koymamız gerekiyor’
Kürt sorunun çözümüne dair önümüzdeki hafta bir takım adımlar atılacağına dikkat çeken Eşbaşkan Hatun, "Madem biz de demokrasiyi istiyoruz, bizim de sözümüzü söylememiz gerekiyor. Biz de bu iş için elimizi taşın altına koymamız gerekiyor. Bu şehirde kim taş üstüne taş koymak istiyorsa, tabii ki onurlu bir şey. Kim sorunları çözmek istiyorsa, şehir için onurlu bir şey. Yani sözün özü, bu şehrin sahibi halktır, halkımıza hizmet etmek zorundayız" dedi.
Meclis sunumları
Açılış konuşmalarının ardından içerisinde eşbaşkanların da yer aldığı bir divan oluşturuldu. Ardından Kent Konseyi içinde yer alan ekonomi, kadın, engelli ve sağlık meclislerinin sözcüleri kendi alanında yürüttükleri çalışmaları ve gözlemlerini paylaştı. 4 meclisin sunumlarının ardından toplantıya katılan yurttaşların serbest kürsüde katkıları ve önerileri dinlendi.