Atakum Belediyesi, Hasan Ali Yücel Gençlik Bilim ve Sanat Merkezinde düzenlediği bilgi ve deneyim buluşmalarında ekonomiden bilime ve eğitime farklı alanlardaki uzmanları vatandaşlarla buluşturuyor. İşitme engelli bireylerin yaşadığı zorluklara dikkat çekmek amacıyla merkezde bu hafta, ‘Türk İşaret Dili Atölyesi’ gerçekleştirildi. Atakum Belediyesi İşaret Dili Eğitmeni Tugay Kurtgözlü’nün konuk olduğu programda, Türk İşaret Dilinin tarihi serüveni, önemi ve yaygınlaştırılması için yapılacak çalışmalar ele alındı.
ÖNEMLİ BİLGİLER VERİLDİ
Burcu Düzgün Çoban’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen programda Kurtgözlü, ‘Türk İşaret Dili Nedir?’, ‘Türk İşaret Dili Öğrenirken Dikkat Edilmesi Gerekenler’, ‘Sağır mı İşitme Engelli mi’, ‘Sağır Kültürü ve Sağır Bireylerin Hak Mücadelesi’, ‘Türkiye’de Sağır Mücadelesinin Tarihçesi’ başlıkları altında katılımcılara önemli bilgiler verdi. Programda uygulamalı işaret dili eğitimi, vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.
“DÜNYADA 80 MİLYON, TÜRKİYE’DE 1 MİLYON İŞİTME ENGELLİ BİREY VAR”
İşaret Dili Eğitmeni Tugay Kurtgözlü yaptığı konuşmada işitme engelli bireylerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek “Türk İşaret Dili, bu coğrafyada aslında çok uzun yıllardır var olan bir dil. Ortalama 3500 yıl öncesinde, Anadolu kayıtlarında işaret dilinin varlığını görüyoruz. İşaret dilini Türkçe’nin bir yan dili gibi düşünebilirsiniz. Türk işaret dili Türkçe’den farklı, kendi gramer yapısı ve dil bilgisi kuralları olan bir dil. İşitme engelli birey ile, yazışarak iletişim kurabileceğimiz düşünülebilir. Fakat bu mümkün değil, çünkü aynı Türkçe’yi kullanmıyoruz. Buradaki problemi çözmemiz için işaret dili tercümanına ihtiyacımız var. İşaret dili tercümanı eksikliği en çok, devlet kurumlarında hissediliyor. Düşünün hastaneye gidiyorsunuz ve karşıdaki personel işaret dili bilmiyor. Doktor işaret dili bilmiyor. Tercümanınız yok. Herkese yabancısınız. Eğer işaret dili bilen yoksa, işitme engelli arkadaşımız yeteri kadar sağlık hizmeti alamıyor. İşitme engelliler işe giremiyorlar çünkü duyma noktasında, iletişim kuramayacaklarını düşünüyorlar. İşitme engelliler bizim kadar iyi eğitim olanaklarına sahip değiller, hatta İşitme engelliler okulları kapanmaya başladı. İşitme engelli kavramı üzerinden gidecek olursak ‘Biz İşitme engelli değiliz, engellenen bireyleriz. Elde etmesi gereken birçok hakkı verilmeyen, engellenmiş bireyleriz.’ Dünyada tahmini 80 milyon Türkiye'de 1 milyon işitme engelli birey var. Samsun genelinde 8 bin, Atakum’da bin 200 işitme engelli nüfusu bulunuyor.” cümlelerini kaydetti.
Antalya 10.Cityexpo – Şehircilik ve Teknolojileri Fuarı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğünden Duyuru
Nilüfer Belediyesi Halk Dansları Topluluğu Bulgaristan’da alkışları topladı
Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin Divriği Turnuvası’nda Birlik Mesajı Verdi
Başkan Mustafa Bozbey, görevdeki bir yılını değerlendirdi
Daha yaşanabilir kentler için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.
ŞEHİTLİK, HIZMALI VE ATATÜRK MAHALLESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM VE GELİŞİM PROJE ALANI 2. ETAP; 21,10 Hektar
Offroad Şampiyonası’nın İlk Ayağı Tamamlandı, Sporcular Kupalarına Kavuştu
Kepez Belediyesi’nden personele kariyer ve kişisel gelişim eğitimi
Aydın İl Jandarma Komutanlığı'ndan Geleceğe Nefes: Miniklerle Fidan Dikimi Etkinliği Gerçekleştirildi
80. yılını kutlayan Çolakoğlu Metalurji, çevre ve sürdürülebilirlik temalı bilgi yarışmasıyla Kocaeli genelindeki ortaokul öğrencilerini bir araya getiriyor. 400’e yakın okulun katılacağı yarışmanın finali 9 Mayıs 2025 tarihinde K
ALANYA BELEDİYESİ FAHRİ GÜRSES DESTEK EĞİTİM KURSU’NDA ÖN KAYITLAR BAŞLADI
BAİBÜ’lü öğrenciler İtfaiye Müdürlüğü’nde eğitim aldı