Hava Taksi İşletmeleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Yeşilgül, İtalya'nın Türk ticari uçaklarına yönelik dezenfeksiyon uygulaması talebine karşılık olarak, Türkiye'nin de Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Zika Virüsüne yönelik riskli ülkeler listesinde yer alan ülkelerden gelen uçaklardan dezenfeksiyon talep etmesi gerektiğini açıkladı.
Türkiye'nin, Aedes aegypti sivrisineklerinin bulunduğu ve Zika virüsü riskinin yüksek olduğu ülkelerden gelen uçaklardan dezenfeksiyon talep etmesinin ulusal güvenlik ve halk sağlığı açısından önemli olduğunu belirten Yeşilgül, "Bu, sadece adil bir uygulama değil, aynı zamanda halk sağlığımızı koruma meselesidir," dedi.
Aedes aegypti sivrisinek vektörlerinin bulunduğu, ancak bilinen Zika virüsü bulaşının olmadığı ülkeler arasında Türkiye’nin de yer aldığına dikkat çeken Yeşilgül, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu değerlendirmesi ile , Türkiye'nin Zika virüsü bulaşı açısından düşük riskli ancak potansiyel taşıyıcı sivrisinek türlerinin mevcut olduğu bir ülke olduğunu belirtildiğinin altını çizdi. Yeşilgül, “Bu durum, Türkiye'de Zika virüsü enfeksiyonunun henüz tespit edilmediğini ancak Zika virüsünü taşıyabilecek sivrisinek türlerinin bulunduğunu göstermektedir.” açıklamasında bulundu.
Türkiye’ye Gelen Uçaklardan Dezenfeksiyon İstenmiyor
Uluslararası havacılık dokümanlarına da atıfta bulunan Yeşilgül, "Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından belirlenen kurallar, her ülkenin kendi hava sahasında adil ve eşit uygulamalarda bulunmasını gerektirir. Bu nedenle, Türkiye'nin de bu sivrisineğin bulunduğu ülkelerden gelen uçaklardan dezenfeksiyon talep etmesi gerekmektedir," diye ekledi.
Sağlık Bakanlığı’ndan Acil Müdahale Bekliyoruz
Yeşilgül, Sağlık Bakanlığı'na da çağrıda bulunarak, Aedes aegypti sivrisineklerinin Türkiye'de tamamen yok edilmesi için kapsamlı bir mücadele başlatılmasını istedi. "Bu sivrisineğin ülkemizde yok edilmesi, halk sağlığını korumanın yanı sıra uluslararası alanda itibarımızı da koruyacaktır," dedi. Yeşilgül , "Eğer İtalya bizden bu uygulamayı talep ediyorsa, biz de aynı şekilde Zika virüsü ve vektörel taşıyıcıların bulunduğu ülkelerden gelen uçaklardan dezenfeksiyon istemeliyiz. " şeklinde konuştu.
Yeşilgül, uluslararası işbirliğinin ve koordinasyonun bu tür sağlık önlemlerinin uygulanmasında kritik olduğunu belirtti. "Uluslararası havacılık ve sağlık otoriteleri, bu tür önlemlerin adil ve bilimsel temellere dayanarak uygulanmasını sağlamalıdır. Türkiye, diğer ülkelerle işbirliği yaparak hem kendi halk sağlığını koruyacak hem de uluslararası alanda eşit muamele görecektir," diye ekledi.
İzmirli gençler "Duygusal Okuryazarlık Atölyesi" ile farkındalık kazandı
Bornova’da 2 bin 830 Bayraklı’da 1014 yapı için hayati karar
İzmir Atatürk Lisesi’ndeki imza kampanyasına Başkan Tugay da katıldı
Fenomen Dizi “Sihirli Annem” Orijinal Oyuncu Kadrosuyla Dönüyor!
Başkan Tugay, Bergama’da sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldi
İlkadım Belediyesi’nden Kahverengi Kokarca Mücadelesine İlaç Desteği
Körfez’e deşarj edilen suyun atık su değil yağmur suyu olduğu belgelendi
KAGİDER ve Sanofi Türkiye, “Geleceğin Kadın Liderleri” Programını ve Etki Analiz Sonuçlarını Birleşmiş Milletler’de Paylaştı
Tugay: İzmir’de riskli yapıların tespiti ve yenilenmesi için üzerimize düşeni yapacağız
Tugay: İzmir’de kalpler deprem bölgesi için atıyor
Son yıllarda sınırlı kaynaklarla eğitimini tamamladığımız yüksek eğitimli akademisyenlerimizi Avrupa'ya katırmaya başladık.
İDSB Genel Sekreteri Eyüp Akbal'dan İsrail-Hamas Ateşkes Anlaşmasına Destek
Letonya, Avrupa’da yatırım yoluyla oturum hakkı elde etmek isteyenler için cazip bir ülke olarak görülüyor.