Kâğıthane Belediyesi ilçenin tarihi mirasını koruma çalışmaları kapsamında önemli eserleri restore ederek kültürel mirasa katkı sağlıyor.
Kâğıthane, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir bölge olarak biliniyor. Kâğıthane Belediyesi tarafından başlatılan projeyle ilçenin tarihine ışık tutan ve geçmişi günümüze taşıyan önemli yapılar restore edilerek gelecek nesillere miras olarak bırakılıyor.
Tarihi Su Sarnıcı
Kâğıthane’nin su ihtiyacını karşılamak için Osmanlı döneminde yapılan tarihi su sarnıcı, 6,5 metre yüksekliğe ve 210 metrekarelik bir alana sahip. Bu sarnıç bölgenin o dönemki yaşamına dair önemli bilgiler sunuyor.
Tarihi Sadabad Karakolu
Sadabad Karakolu, Sultan II. Abdülhamid döneminde bölgenin güvenliğini sağlamak amacıyla inşa edilmiş bir diğer önemli yapı. Kâğıthane’de Kitap Kafe ve Turizm Ofisi olarak hizmet vermek üzere restore edildi. Kâğıthane Belediyesi bu tarihi yapıyı restore ederek bir yandan turizme kazandırırken diğer yandan da tarihin derin izlerini koruyor.
Tarihi Kâğıthane Treni
I. Dünya Savaşı döneminde Kağıthane'de kullanılan tren hattı restore edilerek nostaljik bir hava kazandırıldı. Haliç-Karadeniz sahra hattı olarak bilinen bu tren yolu 100 yıl aradan sonra yeniden çalışmaya başladı ve hem bölge halkı hem de tarih meraklıları tarafından ilgiyle karşılandı.
Tarihi Saray Çamaşırhanesi
1860'lı yıllarda Sultan Abdülaziz Han tarafından saray halkının kıyafetlerini temizlemek amacıyla yapılan Sadabad Kasrı Çamaşırhanesi 160 yıl sonra Kağıthane Belediyesi'nin özenli restorasyon çalışmaları sayesinde yeniden canlandı. Bu yapının mimarisi o dönemin mimari detaylarını barındıran özgün bir eser olarak dikkat çekiyor.
II. Abdülhamid Çeşmesi
Osmanlı Sultanı II. Abdülhamid dönemine ait olan tarihi çeşme Kâğıthane Belediyesi tarafından restore edilerek halka sunuldu. Dört yüzlü ve saçaklı mimarisiyle dikkat çeken bu eser, mermer detayları ve baklava dilimi süslemeleriyle dönemin estetik anlayışını yansıtıyor. Çeşmenin kitabesi ise ünlü hattat Nuri tarafından yazılmış şair Fevzi tarafından da hazırlanmıştır.
II. Mahmud Nişantaşı
II. Mahmud’un topçu atış eğitimleri sırasında gerçekleştirdiği bir deneme atışının hatırasına dikilen Nişantaşı, dikdörtgen mermer bir bloktan oluşmaktadır. Nişantaşı’nın kaidesi mermerdir ve üzerinde II. Mahmud’a ait tuğra yer alır. Kitabenin yazıları talik usulüyle kazınmıştır.
Kâğıthane Belediyesi’nin bu titiz çalışmaları bölgenin tarihi dokusunu korurken kültürel mirasın da gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor. Bu restorasyon çalışmalarıyla Kağıthane’nin zengin tarihi modern dünyaya kazandırılırken turizmin de canlanmasına katkı sunuluyor.
GÜZLER EVCİL HAYVAN PARKI’NDAKİ BAKIM VE TEMİZLİK İŞLERİ AKSATILMADAN DEVAM EDİYOR
BAŞKANIMIZ, DOĞU KARADENİZ BELEDİYELER BİRLİĞİ ENCÜMEN VE MECLİS TOPLANTISINA KATILDI
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Büyükkılıç, “Daha güçlü bir Kayseri ve Türkiye için gecesini gündüzüne katan emek verip, alın teri döken tüm işçi kardeşlerimizin 1
KALEALTI CADDESİNDE GÜVENLİ ULAŞIM İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 6 Mayıs 2025 Salı günü ihale ile arsa satışı gerçekleştirecek.
BAŞKANIMIZ 1-7 MAYIS TRAFİK VE İLK YARDIM HAFTASI KUTLADI
“NARKOKAPAN-MERSİN” Operasyonu Kapsamında 112 Torbacı Gözaltına Alındı
Karabük Belediyesi’nden 100 Milyonluk Dev Yatırıma Ek Yaklaşık 10 Milyon TL’lik Altyapı Hamlesi
VALİ VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİMİZ SN. OZAN BALCI'NIN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI
GERMİYAN SOKAK EL EMEĞİ GÖZ NURU ÜRÜNLERLE RENKLENECEK
Türk Edebiyatı’nda iz bırakan ustaya vefa: “20. yüzyılın en büyük Türk Romancısıydı…”
Başkan Emrah Özdemir'den 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı
“Alın terinin, emeğin olduğu yerde başarı daima vardır”
ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, TBMM’DE GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI
KÂĞITHANE’DE YEŞİL ALANLARDA BAKIM ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR