Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen "Kahverengi Kokarca ile Mücadele Seferberliği" kapsamında biyolojik mücadele çerçevesinde, 2024'te 35 ilde 207 bin 286 "samuray arısı" üretimi yapılarak salım yapıldı.
Kahverengi kokarca böceği Türkiye'de ilk defa 2017'de görüldü. Söz konusu böcek ülkede geçen yıla kadar ekonomik olarak ciddi bir zarar vermedi ancak 2023'te yağışlı bahar sezonunda ilaçlamaların etkisiz kalması nedeniyle lokal alanlarda ekonomik kayıplara yol açtı.
Artan popülasyonla mücadele için geçen sene "Kahverengi Kokarca Eylem Planı" uygulamaya alındı. Bu yıl da "Kahverengi Kokarca ile Mücadele Seferberliği" başlatıldı.
Zararlıya karşı mekanik (süpürme, toplama), biyoteknik (fremon tuzaklar), biyolojik (samuray arısı) ve kimyasal mücadele yöntemleri uygulanıyor.
Bu kapsamda, 35 ilde 196 ilçede, 1272 teknik personelle 508 lokasyonda böceğin popülasyon yoğunluğu takip ediliyor. Ayrıca 99 bin 96 üreticiye, 1122 sektör temsilcilerine bilgilendirme yapıldı, konuyla ilgili 89 bin 810 eğitim materyali dağıtıldı, kamu spotu hazırlandı.
Kimyasal mücadele için 2021'de 1, 2022'de 3 olmak üzere dört kimyasal ilaç ve 2024'te monitör amaçlı 1 feromon tuzak ruhsatlandırıldı.
Bu yıl için şeftali, elma, armut, kivi, Trabzon hurması, ceviz, incir ve turunçgillerde, domates, biber, fasulye, patlıcan, mısır, soya, çeltik, ayçiceği ve bağlarda 81 ili kapsayacak şekilde kimyasal mücadele için önlem amacıyla tavsiye ilaç listeleri oluşturuldu.
Ülkede 744 bin hektarda fındık alanının tamamının ilaçlanmasının yerine daha çok kışlak alanlarda mekanik ve biyosidal ürünlerle mücadele yapılması hem ekonomik hem de doğal dengenin korunması açısından önemli olarak görülüyor.
Biyolojik mücadele için 2024'te 35 ilde doğal düşman olarak 207 bin 286 "samuray arısı" üretimi yapılarak salım yapıldı. 2025 yılı için hedef 300 bin adet olarak belirlendi.
BİYOTEKNİK MÜCADELE İÇİN 4 BİN 150 FEROMON ALIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Kışlak mücadelesinde sahipsiz ve kamusal alanlarda ilaçlı mücadele yapılması için belediyeler, muhtarlıklar, Bakanlık il ve ilçe müdürlükleriyle iş birliği halinde çalışmaları gerekiyor.
Biyoteknik mücadele için 4 bin 150 feromon alımı gerçekleştirildi, 3 bin 500 adet feromon dağıtıldı, bir ay içerisinde 650 feromon dağıtımı daha yapılacak. İl müdürlüklerince ilaç uygulaması devam ediyor.
Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun ve Bartın'da fındık başta olmak üzere sahil bölgesinde yetişen tüm ürünlerde, iç bölgelerde ise şeftali elma, mısır, üzüm ve armut gibi bitkisel üründe risk bekleniyor.
Öte yandan popülasyonun yoğun olduğu Ordu, Giresun, Trabzon, Samsun ve Bartın'da kahverengi kokarcaya karşı kışlak mücadelesinde kullanılmak üzere kimyasal alımları için de bölge illerine bütçe gönderildi.
KALEALTI CADDESİNDE GÜVENLİ ULAŞIM İÇİN KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, 6 Mayıs 2025 Salı günü ihale ile arsa satışı gerçekleştirecek.
BAŞKANIMIZ 1-7 MAYIS TRAFİK VE İLK YARDIM HAFTASI KUTLADI
“NARKOKAPAN-MERSİN” Operasyonu Kapsamında 112 Torbacı Gözaltına Alındı
Karabük Belediyesi’nden 100 Milyonluk Dev Yatırıma Ek Yaklaşık 10 Milyon TL’lik Altyapı Hamlesi
VALİ VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİMİZ SN. OZAN BALCI'NIN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI
GERMİYAN SOKAK EL EMEĞİ GÖZ NURU ÜRÜNLERLE RENKLENECEK
Türk Edebiyatı’nda iz bırakan ustaya vefa: “20. yüzyılın en büyük Türk Romancısıydı…”
Başkan Emrah Özdemir'den 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı
“Alın terinin, emeğin olduğu yerde başarı daima vardır”
ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, TBMM’DE GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI
KÂĞITHANE’DE YEŞİL ALANLARDA BAKIM ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
Geçiş Üstünlüğü Hakkını Usulsüz Biçimde Kullanarak Emniyet Şeridi İhlali Yapan ve Görüntüleri Sosyal Medyada Paylaşılan Araç Tespit Edildi
BAŞKAN MUHİTTİN BÖCEK’İN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI
TOROSLAR BELEDİYESİ ÇOCUKLARA BİNLERCE FİDE DAĞITTI
Millet Bahçesi'nde Ücretsiz İnternet Erişimi Başladı
Keçiören Belediyesi`nden öğrencilere motivasyon gezisi
BELEDİYE BAŞKANI DR. EVREN DİNÇER, 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ DOLAYISI İLE KUTLAMA MESAJI YAYINLADI