Köylerdeki yaşama sanatsal dokunuş

Köylerdeki yaşama sanatsal dokunuş

Köylerdeki yaşama sanatsal dokunuş

İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Tiyatroları yürüttüğü başarılı çalışmalarla birçok insanın yaşamını değiştirdi. Sanatı ve tiyatroyu şehir merkezlerinden çıkarıp kırsal bölgelere taşıyan Köy Tiyatroları, gönüllü oyuncularıyla şimdiye kadar 125 gösteri düzenledi ve 17 bin izleyiciye ulaştı. Daha önce kahvenin önünden geçmeye çekindiğini söyleyen kadınlar şimdi aynı köy kahvesinde tiyatro oyunu sahneliyor.
 
İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Tiyatroları birimi, sanatı kırsala taşıyarak köylerde yaşayan birçok insanın yaşamlarını olumlu yönde değiştiriyor. “Sahnede herkesin yapabileceği bir şey vardır” anlayışıyla hareket eden Köy Tiyatroları, tiyatro disiplinlerini köylülerin var olan kültürel zenginliklerine uygun hale getirerek oyunlar sergiliyor. İzmir’in kırsal bölgelerinde düzenlenen tiyatro eğitimleri ve sahnelenen oyunlar yoğun ilgi görüyor. Son 2 yıldır düzenli hale getirilen tiyatro çalışmaları kapsamında bugün 11 noktada eğitimler düzenleniyor. Bergama, Foça, Dikili, Ödemiş, Tire ve Urla dahil olmak üzere İzmir’in birçok köyünde eğitim veren Köy Tiyatroları, bugüne kadar 125 gösteri düzenledi ve 17 bin izleyiciye ulaştı.

Tiyatrolara katılmak için herhangi bir seçme yapılmıyor, sanata ilgi duyan herkes sahnede kendine bir yer bulabiliyor. Köy Tiyatroları’nın Ürkmez’deki eğitimlerine de köyde yaşayan kadınlar başta olmak üzere yoğun ilgi var.
 
Sanatın iyileştirici gücü
İzmir Büyükşehir Belediyesi Köy Tiyatroları Koordinatörü ve yönetmen Vedat Murat Güzel, tiyatrolara olan ilginin beklediklerinden fazla olduğunu belirterek, “Tiyatro sanatına yeni bir alan açtığımızı düşünüyoruz. Çünkü tiyatro disiplinlerini, köylülerin yaşamlarına uyarlıyoruz. Onların kültür, gelenek, örf ve adetlerine sahip çıkarak, sahnede rol yapmadan oynamalarını sağlamaya çalışıyoruz. Sanat yoluyla büyük bir değişim yaratmış oluyoruz. Bu durumun onlar üzerindeki etkilerini gördükçe ben de çok mutlu oluyorum. Sanatın iyileştirici gücünü birebir gözlemleme, yaşama fırsatı buluyorum” ifadelerini kullandı.
 
Önünden geçmeye çekindikleri kahvede tiyatro oynuyorlar
Köy Tiyatroları’na, özellikle kadınların yoğun katılımı dikkat çekiyor. Kırsal alanda yaşayan kadınlar, bu proje sayesinde toplumsal hayata daha aktif bir şekilde katılma imkanı buluyor. Tiyatronun dönüştürücü gücünü fark eden kadınların; kendilerini sahnede ifade etmenin verdiği cesaret, günlük yaşamlarına da yansıyor. Ürkmez Köy Tiyatrosu’nda, tiyatro oyuncusu olarak eğitimlere katılan Ayşe Duruk, köylerinde tiyatronun etkisi ile değişen günlük yaşamı, şu sözlerle aktardı: “7 sene önce köyümüze tiyatro açılacak dediler bir gidip göreyim dedim. İyi ki gitmişim. Tiyatro sayesinde çok mutluyum. Eskiden bizim köyde, kadınlar kahvenin önünden geçmeye çekinirlerdi. Şimdi biz, kahvede tiyatro oynuyoruz. Tiyatronun bize kattığı güzellikler bunlar.”
 
“Sahnede, kadınların sesi oluyoruz”
On yılı aşkın süredir aktif bir şekilde tiyatro yaptığını belirten bir başka gönüllü tiyatro oyuncusu Gülay Erdoğan da “Tiyatro bana çok şey kattı. Tiyatro sayesinde her yere gittik. Hiç aklımın ucuna gelmezdi; yurtdışına çıkmak. Münih turnesine gittik, ödüller aldık. Bana çok şey kattı tiyatro. Herkesin bu sanatla uğraşmasını isterim. Hiç tiyatro görmeyen kadınları tiyatroya davet ediyoruz. Kadınların sesi oluyoruz. Kadınların haykıramadığı şeyleri biz sahneden haykırıyoruz’ şeklinde konuştu.
 
“Tiyatro beni iyileştirdi”
Tiyatro macerasına çok geç başladığını belirten Emine Kır ise “Benim okuryazarlığım yok. Şu an 74 yaşımdayım. Canım sıkılıyordu, tiyatro arkadaşlarımı izlemeye gittim ve eğitimlere katıldım. 70 yaşımdan sonra sahneye çıktım. Sahne çok hoşuma gitti. Dört senedir de sahneden inmiyorum. Buraya geldiğimde hastalıklarım vardı. Birçok hastalığım iyileşti. Büyükşehir Belediyemize, bu imkanı tanıyanlara, bizi bu kadar mutlu edenlere çok teşekkür ederim” dedi.
 
“Sahnenin tozunu yutan bir daha bırakamıyor”
Köy Tiyatroları oyuncularından Müjgân Hasdemir, önceden Türk Sanat Müziği kurslarına gittiğini, yaklaşık on yıldır da tiyatro sahnelerinden inmediğini belirtti. Hasdemir, “Tiyatro bir eğitim yeridir, tiyatro öğreticidir. Sahnenin tozunu yutarsan bir daha bırakamıyorsun. Ben 84 yaşındayım ve tiyatro sayesinde hayatım güzelleşti. Beş ay evvel eşimi kaybettim keşke geceleri de tiyatro olsa, yalnız kalmasam. Kadınlardan tek istediğim şey güçlü olmaları ve sanata katılmaları. Kadınlar yeter ki güçlü olsun buraya gelsin” ifadelerini kullandı.

İzmir,İzmir Belediyesi
belediye365.com

Ticaret Bakanlığı Olarak Türkiye Yüzyılında Kooperatiflere Güç Veriyor, Kooperatiflerle Güçleniyoruz
ADALET BAKANI TUNÇ'TAN, BELEDİYE BAŞKANLARI HAKKINDA BAŞLATILAN SORUŞTURMALARA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Bakanımız Sn. Ali Yerlikaya: İstanbul Merkezli Niğde, Mersin, Adana, Konya ve Muğla ile Norveç Oslo'da Ortak Operasyonlar Düzenledik
BAŞKAN ATAÇ'TAN MANİSA'YA ZİYARET
Yangının kahraman şehidi son yolculuğuna uğurlandı
Kardeş Şehirler Öğrenci Değişim Programı Gerçekleşti
ZABITA EKİPLERİ YOL VE KALDIRIM İŞGALİNE SEBEP OLAN HER TÜRLÜ MATERYALİ KALDIRMAYA DEVAM EDİYOR
AKSARAY BELEDİYESİ, ÇÖLYAK VE TİROZİNEMİ HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ GLUTENSİZ GIDA MARKET İLE ARTIRIYOR
Büyükşehir’de Kitap Okuma Rüzgârı Esti: Başkan Büyükkılıç Ödülleri Yüzde 25 Arttırdı
Mersin Sivil Katılımda Öncü Kentlerden Biri Oluyor
19. Ulusal Dağcılık Festivali, Büyükşehir’in Katkılarıyla Gerçekleşti
İzmir’deki yangından kurtarılan tavuklarına kavuştu
Çukurovalı Turizmciler Erciyes ile Buluştu
Baykara Mahallesi’nde Çocuk Spor Şenliği düzenlendi
İBB, İZMİR’İN YARDIMINA KOŞTU