Kuşak ve Yol Girişimi, son 10 yılda küresel bilimsel inovasyon açısından katalizör rolü oynadı ve çok sayıda patent başvurusu, laboratuvar ve teşvik edilmiş yetenek ile küresel bilimsel iş birliğine yönelik arayış içinde olanlar için yol gösterici oldu.
17 - 18 Ekim tarihlerinde Beijing’de yapılacak olan “Uluslararası İşbirliği İçin Üçüncü Kuşak ve Yol Forumu”, Kuşak ve Yol girişiminin lanse edilişinin 10’uncu yılında katılımcı ülkelerin hem ekonomik ilişkilerinin hem de bilim ve teknoloji işbirliğinin desteklenmesine yol açtı. Çin bilim ve teknoloji iş birliği alanında sayısı 80’i aşkın Kuşak ve Yol katılımcısı ülke ile hükümetler arası anlaşma imzaladı ve 50’den fazla ülke ve uluslararası organizasyon ile fikri mülkiyet işbirliği ilişkisi kurdu.
2013 ila 2022 yılları arasında 67 bin patent dosyası, bu dönemde yıllık yüzde 26’lık bir artış göstererek, Çin tarafından Kuşak ve Yol ülkelerinde kayda geçti. Öte yandan patent başvuruları, “fikri mülkiyet” yoğunluklu telekomünikasyon imalat endüstrisi, elektronik, yazılım ve bilişim teknolojisi hizmetlerine odaklı oldu. 67 bin patent içinde en yüksek sayıda başvuru, toplamın üçte biri kadarı ile telekomünikasyon alanında oldu.
Çinli şirketler teknolojik avantajlarını Kuşak ve Yol iş birliğinin lehine kullandı. Bu 10 yıl zarfında patent başvurusunda bulunan Çin şirketlerinin sayısı 430’dan 2 bin 429'a çıktı. Bu sürede Çin, 40 adet Kuşak ve Yol ülkesi ile birlikte 53 ortak laboratuvar kurdu. Bunlar tarım, sağlık, çevre konularında gerçekleşti. Öte yandan, Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Uluslararası İşbirliği Dairesi Genel Müdürü Dai Gang, dokuz Girişim ülkesi ile bilim-teknoloji parkları oluşturulduğunu ve ayrıca Çin’in katılımcı ülkelerden 15 bini aşkın sayıda araştırmacı yetiştirdiğini açıkladı.
Çin Uluslararası Radyosu
Dreame X50 Ultra: Dünya’nın İlk Geri Çekilen Biyonik Ayaklara Sahip Robot Süpürgesi Şimdi Türkiye’de!
Türkiye’nin dört bir yanından gelen genç geliştiriciler İzmir’de buluştu
Türkiye’de üretilen 5G destekli Samsung Galaxy A26 (128GB) Turkcell’de
Vertiv'in Geliştirdiği Yeni Yazılım, Colocation ve Büyük Ölçekli Veri Merkezlerinde Güç Dağıtımı
Bilişim Vadisi ve Yapay Zeka Fabrikası’ndan Önemli İş Birliği!
Türkiye'nin bilim kahramanları Fuar İzmir'de yarıştı
Turkcell, Türkiye’yi Wi-Fi 7 teknolojisiyle buluşturdu
MARBLE İZMİR sektöre genç yetenekler kazandırmaya devam ediyor
HUAWEI MWC’de Çıtayı Yükseltti: Yeni Nesil Ürünler 26 Ödül Kazandı
NETAŞ ve Turkcell, Son Teknoloji Sunucu Yenilikleri ve Artan Yerlileştirme Çalışmalarıyla İş Birliğini Güçlendiriyor
Yerli girişim MagicPay, Hollanda pazarına giriş yaptı
Türkiye ve Yunanistan teknoloji ekosistemlerini bir araya getiren Türkiye-Yunanistan Hackathonu’nun yarı finali, Bilişim Vadisi’nde büyük bir heyecanla tamamlandı!
Türkiye’nin Eğitim ve Teknoloji Buluşması’nın yeni tarihi 1 Mart 2025!
Bilim Kahramanları bu sezon okyanusları keşfedecek
Eğitim Teknolojilerinin Geleceği Bilişim Vadisi'nde Konuşuldu
Yapay Zeka Çağı: 2025'te Hangi Alanlarda Devrim Yaratıyor?
Türkiye-Yunanistan Hackathonu ile Sınırları Aşan Yenilikçi Çözümler Başlıyor!