İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından şehrin uzun vadeli vizyonunu ve stratejilerini şekillendirmek üzere hazırlanan İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi çalışmaları kapsamındaki “Nasıl Bir İzmir” serisinin sekizinci ve son paneli, “İzmir’de Birlikte Yaşamak” başlığı ile gerçekleşti.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Planlama Ajansı (İZPA) tarafından şehrin uzun vadeli vizyonunu ve stratejilerini şekillendirmek üzere hazırlanan İzmir Vizyon 2074 Çerçeve Belgesi için “Nasıl Bir İzmir” panel serisi sona erdi. Toplam sekiz panel ve sekiz atölye çalışmasından oluşan ve Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu moderatörlüğünde düzenlenen “Nasıl Bir İzmir” serisinin son paneli İzQ İnovasyon Merkezi’nde gerçekleşti.
“Dezavantajı yaratan sorunlar çözülmeli”
“İzmir’de Birlikte Yaşamak” başlıklı panelin ilk konuşmacısı Prof. Dr. Pınar Uyan Semerci oldu. Uyan Semerci, kapsayıcılık, ötekiler, kesişimsellik gibi kavramlar üzerinde dururken, “Birlikte yaşamayacağımız bir toplum hayal ediyorsak, herkesin dezavantajını masanın üzerine getirmeliyiz ki bu dezavantajları yaratan sorunları çözebilelim” şeklinde konuştu.
“Merkezi yönetim ve yerel yönetimin ortak göç politikası olmalı”
Semerci’nin ardından söz alan Prof. Dr. Deniz Yükseker ise, İzmir’in farklı dönemlerde çok çeşitli kesimlerden göç alan bir kent olduğuna işaret ederken, bugün İzmir nüfusunun yüzde 3,4’ünü göçmen ve mültecilerin oluşturduğunu belirtti. Merkezi yönetimin ve yerel yönetimlerin ortak göç politikası yönetimine sahip olması gerektiğini vurgulayan Yükseker, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Belediyelerin maddi kaynakları yetersiz. Belediyelerin hizmet vermek zorunda oldukları nüfus-bütçe hesabında Suriyelilerin hesaba katılmaması büyük sorun. Özellikle Gaziantep gibi göçmen nüfusun yüksek oranda olduğu yerlerde bu daha ciddi bir sorun. Göçmenlere ve mültecilere yönelik politikalar, kapsayıcılığı ve yerindenliği esas almalı, hak temelli olmalı ve sosyal teması artırmayı hedeflemeli. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Adalet ve Eşitlik Şube Müdürlüğü bu çalışmalara yönelik oluşturulması gereken kurumlara iyi bir örnek.”
“Birlikte yaşamanın faydalarını görünür kılmalıyız”
Panelin son konuşmacısı olan Prof. Dr. Ayselin Yıldız, İzmir’de göçmenler ile yerlilerin temas alanlarının sınırlı olduğunu ve karşıtlığın, temas yoksunluğu ve bunun sonucunda birbirini tanımama durumundan kaynaklandığını ifade etti. Yıldız, “Göçmenlerin, diğerlerinin temel hak ve özgürlüklerden mahrum bırakılmasının yerli halk tarafından ‘meşru görülmeye’ başlanması önemli bir sorun. Birbirinin hassasiyetlerini gözeten, birbirini tehdit görmeyen, ötekileştirmeyen bireyler olabilmeliyiz. Birlikte yaşamın faydalarını görünür kılmalıyız” diye konuştu.
Panel, konuşmaların ardından soru-cevap bölümü ile sona erdi. “Nasıl Bir İzmir” serisi, önümüzdeki aylarda tematik vatandaş buluşmaları ile devam edecek.
Büyükşehir Ekiplerinden Akhisar’daki Yangına Müdahale
BAŞKANIMIZ, GÜMÜŞHANE LİSESİ YILLARINDA AYNI SINIFTA OKUDUĞU OKUL ARKADAŞLARIYLA BULUŞTU
BAŞKAN GÜLPINAR,“CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİYLE AFET İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞINI KURDUK”
ŞANLIURFA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDE 2026 YILI PERFORMANS ESASLI BÜTÇE UYGULAMASI EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
2 YENİ BULVAR, 10’DAN FAZLA CADDE İLE SAĞLAM ALTYAPI, KONFORLU ULAŞIM
Başkan Çetinkaya, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı ile Yangın Bölgesinde İncelemelerde Bulundu
Başkan Çetinkaya: "Yeşil Vatanı Alevlere Teslim Etmeyeceğiz"
Karabük Belediyesi Ovacık’taki Orman Yangınına Tüm Gücüyle Müdahale Ediyor
Mamak Belediyesi’nden Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. Yılına Özel Sergi
Mamak’ta 24 Temmuz Basın Özgürlüğü Gününde Anlamlı Ziyaret
Mamak’ta Gençlere Ücretsiz Ofis Programları Eğitimi
IDEF 2025'te İçişleri Bakanlığımız, Jandarma, Emniyet ve Sahil Güvenlik Stantlarıyla Savunma Sanayii ve Diplomaside Yerini Aldı
Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya: “21 Şüpheli Tutuklandı ve 16,2 Milyon Dolarlık Mal Varlığına El Kondu”
BAŞKAN ÇOLAKBAYRAKDAR YAZ OKULLARINDA ÇOCUKLARLA BULUŞTU