Belediyemiz bünyesindeki Dumlupınar Sosyal Tesisi'nde düzenlenen filografi kursu, kadınlara hem geleneksel Osmanlı sanatını öğrenme fırsatı sunuyor hem de ürettikleri eserlerle aile bütçelerine katkıda bulunmalarını sağlıyor. Kursa katılan kadınlar, atık malzemeleri sanata dönüştürerek hem yaratıcı becerilerini geliştiriyor hem de elde ettikleri gelirle ev ekonomilerine destek sağlıyor.
Osmanlı döneminin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından filografi, Şahinbey’de kadınların elinde yeniden hayat buluyor. Şahinbey Belediyesi bünyesindeki Dumlupınar Sosyal Tesisi'nde açılan filografi kursuna katılan kadınlar birbirinden değerli eserler ortaya çıkarıyor.
Birbirinden Güzel Eserler Yapılıyor
Filografi eğitimlerinde kursiyerler; çivi çakma, tel tutma, tel örme ve desen çıkarma tekniklerini öğrenerek sabırla ördükleri tellerden birbirinden değerli güzel eserler yapıyor. Filografi kursunda usta öğreticilerden el sanatlarının inceliklerini öğrenen kadınlar, yaptıkları el emeği göz nuru ürünleri satarak gelire de dönüştürüyor. Tel ve çivilerin kullanıldığı filografi, kadınlar tarafından farklı konseptlerde işleniyor. Kadınlar, ahşap malzemelerin üzerine çakılan çivileri, çeşitli renklerdeki iplik ya da tellerle işleyerek şekillendiriyor. İki grup halinde toplam 30 kadının eğitim gördüğü filografi kursuna kimi kadınlar çocuklar ile birlikte katılıyor. Sınıfta usta eğitmenin yönlendirmesi doğrultusunda ahşap bir zemin üzerine çakılmış çiviler arasında teller geçirilerek, belli örgü teknikleri kullanılarak çeşitli desenler meydana getiriliyor.
Sınıfımızda Filografi Üzerine Çalışıyoruz
Kursta filografi öğretmenliği yapan Türk El Sanatları Öğretmeni Zeynep Şahiner, filografinin Osmanlı döneminin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından olduğunu söyledi. Filografi kursunun yoğun ilgi gördüğünü söyleyen Şahiner, “Sınıfımızda filografi üzerine çalışıyoruz. Filografi, çivileri ahşap üzerine yan yana sıralı bir şekilde çakarak üzerine tel ve iplik sarılarak desenler oluşturulur. Tabloda süsleme ve tepside kullanılan bir sanattır. Filografi, ilk olarak 17. yüzyılda İran'da ortaya çıkmıştır. Fransa, İsveç ve daha sonra Avrupa ülkelerinden yaygınlaşmıştır. Şu anda günümüze kadar gelen bir sanattır” dedi.
BAŞKANIMIZ BURCU KÖKSAL´IN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI
PAŞABAĞI MAHALLESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM VE GELİŞİM PROJE ALANI
OSMANLI ,YENİCE, EYYÜPKENT VE RUHA MAHALLELERİ KENTSEL DÖNÜŞÜM VE GELİŞİM PROJE ALANI TAPU VE MÜLKİYET SORUNU
Çorlu Belediyesinden Vatandaşlara Seymen Kavunu Fidesi
Denizli Büyükşehir Belediyesi, Dünya Dans Günü’nde yaklaşık 350 kadın kursiyerin katılımıyla zumba ve step-aerobik etkinliği yaptı.
Büyükşehir ile KalDer arasında ‘Ulusal Kalite Hareketi İyi Niyet Bildirgesi' imzalandı
BAŞKANIMIZ, İNÖNÜ MAHALLESİ FİDANLIK KÜME EVLERİ BÖLGESİNDE DEVAM EDEN YOL ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
KARAKOYUNLU MAHALLESİ 1.ETAP KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ
HALİLİYE İLÇESİ ŞEHİTLİK, HIZMALI VE ATATÜRK MAHALLELERİ KENTSEL DÖNÜŞÜM VE GELİŞİM PROJE ALANI
BAŞKANIMIZ, ESRA COŞKUN VE CÜNEYT ATA KARDEŞLERİMİZİN NİKÂH AKDİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ
Uluslararası Salihli Şiir İkindileri Yeniden Hayat Buluyor
BAŞKANIMIZ, DOĞU TÜRKİSTAN'IN MİLLİ KAHRAMANI OSMAN BATUR’U ŞEHADETİNİN YIL DÖNÜMÜNDE ANDI