Türkiye’de şirketlerin %78’iyapay zeka becerilerine sahip çalışanları işe almayı planlıyor

Türkiye’de şirketlerin %78’iyapay zeka becerilerine sahip çalışanları işe almayı planlıyor

Dünya Ekonomik Forumu, küresel işgücünün ve iş dünyasının karşı karşıya olduğu dönüşümleri ele alan ‘2025 İşlerin Geleceği’ raporunu yayımladı

 

Dünya Ekonomik Forumu, küresel işgücünün ve iş dünyasının karşı karşıya olduğu dönüşümleri ele alan ‘2025 İşlerin Geleceği’ raporunu yayımladı. PERYÖN’ün çatı derneği EAPM’nin paydaşlığında ülke verilerinin derlenmesine liderlik ettiği raporda, küresel işgücünün yanı sıra Türkiye işgücüne ve iş hayatına dair çarpıcı veriler de yer alıyor.


Dünya Ekonomik Forumu, küresel işgücünün ve iş dünyasının karşı karşıya olduğu dönüşümleri ele alan ‘2025 İşlerin Geleceği’ raporunu yayımladı. Rapor, 55 ülke ve 22 sektör grubundan 14 milyondan fazla çalışanı temsil eden 1000’den fazla işverenin katılımıyla hazırlandı. Bu kapsamlı analiz, 2025-2030 yılları arasında işgücü piyasasındaki dönüşümleri, en hızlı büyüyen ve gerileyen meslekleri, kritik beceri gereksinimlerini ve iş dünyasının geleceğine dair stratejik öngörüleri ortaya koyuyor.

 

2030 yılına kadar küresel işgücünde 170 milyon yeni iş yaratılacak

 

Rapora göre; 2030 yılına kadar küresel işgücünde 170 milyon yeni iş yaratılırken, aynı dönemde 92 milyon işin de geçerliliğini yitireceği ön görülüyor. Bu değişime pozitif olarak baktığımızda toplam istihdamda %7’lik net bir artış anlamına geliyor. Teknolojik değişimlerin en büyük itici güç olduğu bu dönüşümde, yapay zekâ, büyük veri ve dijital okuryazarlık gibi teknolojiyle ilgili becerilere olan talep de elbette hızla artıyor. Öyle ki işverenlerin %86’sı, yapay zekâ ve bilgi işlem teknolojilerinin iş modellerini dönüştüreceğini belirtiyor. 



Araştırmaya katılan kuruluşların globalde %88’i, Türkiye’de ise %94’ü yapay zeka programlarını kullandığını belirtiyor


Türkiye verileri PERYÖN (Türkiye İnsan Yönetimi Derneği) paydaşlığında derlenen raporda Türkiye’de işgücüne ve iş dünyasının dönüşümüne ilişkin de çarpıcı veriler yer alıyor. Rapora göre, Türkiye’de kuruluşların %94’ü yapay zeka programlarını kullanırken, bu oran globalde %88 oranında seyrediyor. Aynı zamanda şirketlerin %78’i, yapay zeka becerilerine sahip yeni çalışanlar işe almayı planlıyor ve %70’i mevcut çalışanlarını yapay zeka teknolojilerine uyum sağlamak için yeniden eğitmeyi hedefliyor.


İşte Türkiye’de en hızlı büyümesi öngörülen meslekler
Rapora göre, Türkiye'de en hızlı büyümesi öngörülen meslekler listesinde robotik mühendisleri, yenilenebilir enerji mühendisleri, otonom ve elektrikli araç uzmanları gibi roller öne çıkıyor.

  
PERYÖN Başkanı Firuzbay: ‘Türkiye’de temel becerilerin %44’ünün değişmesi bekleniyor’


Konuyla ilgili PERYÖN Başkanı Ebru Taşcı Firuzbay: "Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘2025 İşlerin Geleceği’ raporu dünyada ve Türkiye’de işgücünün yıllar içindeki dönüşümü ve işlerin geleceğine dair çok önemli veriler sunuyor. Çatı derneğimiz EAPM’nin paydaşlığında Türkiye verilerinin derlenmesinin destekçisi olmaktan mutlu olduğumuz rapora göre, Türkiye’de temel becerilerin %44’ünün değişmesi bekleniyor. Bu oranın küresel ortalaması ise %39’un üzerinde. Türkiye’de en hızlı gelişmesi beklenen beceriler ise yapay zekâ ve büyük veri, teknolojik okuryazarlık ve siber güvenlik olarak öne çıkıyor. Bu dönüşümün başarılı olabilmesi için sadece teknolojik yatırımlar değil, aynı zamanda çalışanlarımızın bu değişime adapte olabilmesi için insan odaklı yönetim anlayışı, kapsamlı eğitim programları ve yeni beceri kazandırma süreçleri çok kritik. Rapor teknoloji  ve yetkinliklerin yanı sıra  kurum kültürüne de odaklanıyor. Türkiye’deki kuruluşların %88’inin çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık (ÇEK) önceliklerini benimsemiş olduğuna da dikkat çekiyor ki bu iş dünyamız açısından ayrıca mutluluk verici."


EAPM Başkanı Öztınaz: ‘İK'nın rolü sadece işgücünü yönlendirmek değil, aynı zamanda geleceğin işgücünü hazırlamak olmalı’


Raporun ülke verilerinin derlenmesine üye dernekleri aracılığıyla paydaşlık eden EAPM’nin Yönetim Kurulu Başkanı Berna Öztınaz ise, "Rapora göre yeşil dönüşüm, sadece iş dünyasında değil, aynı zamanda insan kaynakları yönetiminde de derin bir değişim yaratıyor. Yenilenebilir enerji mühendisleri, çevre mühendisleri ve elektrikli araç uzmanları gibi rollere talebin artması, İK liderlerinin sadece bu alanlarda yetenek çekme değil, aynı zamanda çalışanları bu yeni becerilerle donatma sorumluluğunu da beraberinde getiriyor. Bu noktada, İK'nın rolü sadece işgücünü yönlendirmek değil, aynı zamanda geleceğin işgücünü hazırlamak olmalı. İklim değişikliğiyle mücadele gibi büyük bir dönüşüm süreci, sadece teknolojik yatırımlar ve çevresel sorumlulukla değil, aynı zamanda çalışanların bu değişime entegre olacak şekilde desteklenmesiyle başarıya ulaşabilir."

● Raporun tamamına aşağıdaki linkten ulaşılabilir:
https://reports.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs_Report_2025.pdf
 



TOROSLAR’DA GENÇLERE DİJİTAL DÜNYADA BİLİNÇLİ BİREY OLMA SEMİNERİ
“Sakarya’nın spor altyapısını güçlendirecek yatırımları hayata geçiriyoruz”
“Şehri geleceğe taşıyacak adımları hep birlikte atıyoruz”
‘Üstat Shakespeare’ oyunu sahnelendi
Kentsel dönüşümde yeni aşama: İrtibat ofisi açıldı, listeler askıya çıktı
ABB KIRSAL DESTEKLERİNE DEVAM EDİYOR: 668 ARI ÜRETİCİSİNE 65 BİN 840 KİLOGRAM ARI YEMİ DAĞITILDI
5. ORDU EDEBİYAT VE KİTAP GÜNLERİ BAŞLADI
BAŞKAN ÇERÇİOĞLU’NDAN GELECEĞİN SANATÇILARINA TAM DESTEK
Sandıklı Arama Kurtarma Ekibinden Başkan Öztaş’a Ziyaret
Ünlü yazarlardan Kepez Kitap Fuarı’na övgüler
İZMİT BELEDİYESİNDEN ŞEHİT AİLELERİNE ANLAMLI ZİYARET
CHP ANKARA MİLLETVEKİLİ VE PM ÜYESİ SEMRA DİNÇER: İZMİT’E YARATICI BİR BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI GELMİŞ
Çankırı Turistik Tuz Treni Seferleri Hızla Doluyor
Büyükşehir’den mezarlıklarda bakım onarım çalışması
Büyükşehir’den emeklilere ‘Kurban Bayramı destek çeki’