(GÖRÜNTÜLÜ VE FOTOĞRAFLI)
İBB Miras, İstiklal Marşı’nın bestecisi Osman Zeki Üngör’ün tahrip olmuş mezarını restore etti. Uzun yıllardır kendi haline terk edilen Türkiye’nin en özel müziğinin sahibinin kabri bakım ve onarımdan geçirilerek koruma altına alındı.
İstiklal Marşı’nın bestecisi, orkestra şefi ve keman sanatçısı Osman Zeki Üngör, 28 Şubat 1958’de vefatının ardından düzenlenen törende İstiklal Marşı ile uğurlandı ve ardından Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi. 65 yıl önce aramızdan ayrılan, en özeli İstiklal Marşı olmak üzere Mustafa Kemal Marşı, Ankara Marşı gibi ölümsüz eserler bırakan Üngör’ün kabri uzun süre hak ettiği saygıdan uzak bir ilgisizlikle baş başa kaldı.
KORUMA ALTINA ALINDI
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı’na bağlı İBB Miras ekipleri, sanatçının Karacaahmet Mezarlığı’nda bulunan kabrinde yılların ihmaline son vermek için başlattığı çalışmayı tamamladı. Çalışmalar kapsamında Üngör’ün kabri mezar bütünlüğüne zarar veren bitkilerden arındırılarak çiçeklendirildi. Mezar taşlarının bakım ve temizlik yapıldı. Gerçekleştirilen bakım ve onarım çalışmalarının ardından koruma altına alındı.
2. ABDÜLHAMİT’İN DİKKATİNİ ÇEKTİ
İstiklal Marşı’nın bestecisi, orkestra şefi ve keman sanatçısı Osman Zeki Üngör 1880 yılında Üsküdar’da dünyaya geldi. Müzisyen bir aileden gelen Üngör, Beşiktaş Askerî Rüştiyesi’ndeki eğitimini tamamladıktan sonra Muzika-i Hümâyun’da büyükbabasının yönettiği “fasl-ı cedîd” topluluğunda müziğe başladı. Yeteneğiyle Sultan 2. Abdülhamit’in ilgisini çektiği için özel bir eğitime tabi tutuldu. Dönemin tanınan müzisyen ve öğretmenlerinden keman ve müzik bilgisi dersleri alarak ilk Türk konser kemancısı olarak yetiştirildi. Üngör, saray orkestrasında başkemancı ve orkestra şefliğine yükseldi. Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte Riyaset-i Cumhur Mûsikî Heyeti (Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası) adını alan yeni orkestranın başkanı oldu. İstiklal Marşı’nın 12 Mart 1921 tarihinde resmen kabul edilmesinden sonra 1930 yılına kadar Ali Rıfat Bey’in bestesi ile marş çalındı. 1930 yılından sonra ise Osman Zeki Üngör’ün bestesi kabul edilerek çalınmaya başlandı. İstiklal Marşı dışında Mustafa Kemal Marşı, Ankara Marşı, Harf Marşı, Gençlik Spor Marşı, Musiki Muallim Marşı ve İlim Marşı da diğer besteleri arasında yer alıyor. Ayrıca 1925 yılında Osmanlı Türkçesiyle ilköğretimde müzik eğitimine kaynak olarak hazırladığı “Çocuklara Teganni Dersleri” isminde bir de kitabı bulunuyor.
Video Linki: https://we.tl/t-5U2yfUoaHH
Meram Belediyesinin dev vizyon projesi ‘Şükran Kentsel Dönüşüm Projesi’ kapsamında Suriçi’nde tek bir ada içinde toplanarak aslına uygun olarak yeniden inşaa edilen tarihi tescilli yapılar, şehrin turizmine kazandırıldı. Türkiye’nin ikinci büyük tescilli
KOCASİNAN, KENDİ ÜRETİMİYLE HEM EKONOMİYE HEM HİZMETE KATKI SAĞLIYOR
TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK LAVANTA BAHÇESİ’NDE FESTİVAL COŞKUSU
ODUNPAZARI YAZ SPOR OKULLARI İÇİN COŞKULU AÇILIŞ TÖRENİ
Eşbaşkanlar: Belediye başkanlarının yeri cezaevi değil halkın yanıdır
LAVANTA BAHÇESİ’NİN SEZON AÇILIŞI, AŞURE BEREKETİ İLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
“Yaz Seninle Güzel” konserleri Kocaali ve Sapanca’da unutulmaz bir gece yaşattı
Erenler’in 4 mahallesinde 12 kilometrelik yeni hat tamamladı: Kesintisiz içme suyu sağlayacak
Büyükşehir’in Estetik Dokunuşları İle Mersin Daha da Güzelleşiyor
Başkan Görgel’den Ulaşıma Nefes Aldıracak Yeni Proje; Tekerek Tünel Kavşağı Geliyor
Eşbaşkanlar: Diyarbakır'ın demokratik mirası, kültürel miras kadar anlamlı
Mersin İklim Risklerine Büyükşehir’le Çözüm Üretiyor
Aileler birlikte pedal çevirdi: Aziz Duran Parkı’nda bisiklet turu
Hacı-Rukiye Gazioğlu Huzurevi’nde yaşayan ulu çınarlar, hobi bahçesinde yetiştirdikleri sebze ve meyvelerle sadece toprakla değil, yaşamla da bağlarını güçlendiriyor.
“Sakarya’nın üretim gücünü ve stratejik konumunu en iyi şekilde değerlendireceğiz”
Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatları ile Aşure Günü’nde binlerce vatandaşa aşure dağıtımı gerçekleştirdi.
2. Uluslararası Kahramanmaraş Bisiklet Yarışması’nda Nefes Kesen Final