Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Aile ve Çocuk Hizmetleri Şube Müdürlüğü’nde görevli Psikolog Esmanur Beşiroğlu, Ramazan ayında oruç tutan kişilerin, ruhsal sağlığını korumanın yollarını anlattı.
Hem fiziksel hem de psikolojik
Beşiroğlu, Ramazan ayı manevi bir arınma ve öz disiplin süreci olarak birçok insan için derin bir anlam taşıdığını ve bu kutsal ay boyunca aç kalmanın yalnızca fizyolojik değil, aynı zamanda psikolojik etkilerinin de bulunduğunu belirtti.
“Stres ve duygusal dalgalanmalar”
Stresli anlarda nasıl hareket edilmesi gerektiğini belirten Beşiroğlu şöyle konuştu: “Uzun süre aç ve susuz kalmak, bazı kişilerde sinirlilik, stres ve duygusal dalgalanmalara neden olabilir. Bu süreçte farkındalık teknikleri uygulamak, duygusal dengeyi sağlamanın en etkili yollarından biridir. Oruç tutarken duygusal tepkilerin farkında olmak, bunlara nasıl yanıt verileceğini anlamanızı sağlar ve kendinizi daha iyi kontrol etmenize yardımcı olur. Duygularınızı gözlemleyin ve stresli, sinirli ya da kaygılı hissettiğinizde nefes egzersizleri yaparak sakinleşmeye çalışın”
“Dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı oluşturun”
Beşiroğlu, “Sahur ve iftar arasındaki yemek düzeni, kan şekeri seviyelerini dengelemenin yanı sıra, ruh halini de doğrudan etkiler. Yetersiz beslenme, kişiyi daha sinirli, gergin ve stresli hale getirebilir. Bu nedenle, Ramazan boyunca dengeli ve sağlıklı bir beslenme alışkanlığı oluşturmak, ruh halinizin stabil kalmasına yardımcı olacaktır” dedi.
“Ailenizle daha fazla vakit geçirin”
Açıklamasında aile ve arkadaş ilişkilerine vurgu yapan Psikolog Beşiroğlu, “Ramazan, toplumsal dayanışma ve yardımlaşma duygularını ön plana çıkarır. Aile, arkadaş ve komşularla geçirilen daha fazla zaman, sosyal ilişkilerin derinleşmesine katkıda bulunur. Özellikle iftar sofralarında paylaşılan anlar, bireylerin empati kurma becerisini geliştirirken, toplumsal bağların güçlenmesini sağlar. Bu durum, sosyal destek ağlarının genişlemesiyle birlikte, bireylerin stres ve anksiyete düzeylerinde de azalma etkisi yaratır” ifadelerini kullandı.
“Hafif fiziksel aktiviteler ruh sağlığınıza iyi gelir”
Konuşmasında hafif egzersizlerin yapılabileceğini belirten Beşiroğlu, “İftar sonrası hafif yürüyüşler veya düşük yoğunluklu aktiviteler yapmak, stresin azalmasına ve ruh halinizin iyileşmesine yardımcı olabilir. Ramazan ayında psikolojik dengeyi korumak, yalnızca açlıkla başa çıkmak değil, aynı zamanda farkındalıkla hareket etmek, sağlıklı rutinler oluşturmakla mümkündür. Bu süreci bilinçli yöneterek hem zihinsel hem de ruhsal olarak daha huzurlu ve dengeli bir Ramazan geçirebilirsiniz” diye konuştu.
Karabük Belediyesi’nden 100 Milyonluk Dev Yatırıma Ek Yaklaşık 10 Milyon TL’lik Altyapı Hamlesi
VALİ VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN VEKİLİMİZ SN. OZAN BALCI'NIN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI
GERMİYAN SOKAK EL EMEĞİ GÖZ NURU ÜRÜNLERLE RENKLENECEK
Türk Edebiyatı’nda iz bırakan ustaya vefa: “20. yüzyılın en büyük Türk Romancısıydı…”
Başkan Emrah Özdemir'den 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Mesajı
“Alın terinin, emeğin olduğu yerde başarı daima vardır”
ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ, TBMM’DE GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI
KÂĞITHANE’DE YEŞİL ALANLARDA BAKIM ÇALIŞMALARI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR
Geçiş Üstünlüğü Hakkını Usulsüz Biçimde Kullanarak Emniyet Şeridi İhlali Yapan ve Görüntüleri Sosyal Medyada Paylaşılan Araç Tespit Edildi
BAŞKAN MUHİTTİN BÖCEK’İN 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ MESAJI
TOROSLAR BELEDİYESİ ÇOCUKLARA BİNLERCE FİDE DAĞITTI
Millet Bahçesi'nde Ücretsiz İnternet Erişimi Başladı
Keçiören Belediyesi`nden öğrencilere motivasyon gezisi
BELEDİYE BAŞKANI DR. EVREN DİNÇER, 1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ DOLAYISI İLE KUTLAMA MESAJI YAYINLADI
CUMHURBAŞKANLIĞI HUKUK POLİTİKALARI KURULU ÇANKAYA KÖŞKÜ'NDE TOPLANDI
Başkan Çetinkaya: "Her Taşında Emek Olan Bir Şehir Karabük"
BAŞKAN CANPOLAT’TAN MÜJDE: ŞEHİTLİK MİLLET EVİ HİZMETE AÇILIYOR