Suç işlemiş yabancıların Türk vatandaşı yapıldığına ilişkin iddialar hakkında verdiği soru önergesine gelen “Vatandaşlık işlemlerinin kanuna ve yönetmeliğe göre yapıldığı” yanıtı üzerine DEVA Partili Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, gündeme gelen yeni haberleri hatırlatarak İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya yeni bir soru önergesi verdi
DEVA Partisi İstanbul Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, 12.09.2023 tarihinde yabancı uyruklu olup vatandaşlık alan ve yurt dışında yasadışı işlere karıştıkları bilinen kişilere vatandaşlık verilmesine ilişkin soru önergesine gelen “Türk vatandaşlığının kazanılmasına ilişkin iş ve işlemler, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ile Türk Vatandaşlığı Kanunun Uygulanmasına ilişkin Yönetmeliğe göre yapıldığı” yanıtının içerikten yoksun ve milletvekilinin anayasal denetim sorumluluğunu göz ardı ettiğini ifade ederek İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle yeni bir soru önergesi verdi.
‘Son örnek Hırvatistan’da suç örgütünün yöneticisi olan bir kişinin vatandaşlık kazanmış olduğu iddiası’
Türk Vatandaşlığı Kanunu ve buna bağlı Yönetmelik çerçevesinde belirtilen şartları karşılamadığı halde bazı suç örgütü yöneticileri, üyeleri ve uyuşturucu ticareti suçu kapsamında aranan şahısların Türk vatandaşı olduğuna dair yeni haberlerin gündemde yer aldığını vurgulayan Yeneroğlu, “Buna son örnek Hırvatistan’da suç işlemiş bir suç örgütünün yöneticisi olan bir kişinin vatandaşlık kazanmış olduğu iddiasıdır.” dedi.
‘Uyuşturucu ticareti yapanlar ile suç örgütü yöneticileri ve üyelerine istisnai olarak Türk vatandaşlığı kazandırıldığı iddiaları doğru mudur?’
Türkiye’deki vatandaşlık işlerinde çete ya da çetelerin bulunduğu, suç örgütü yöneticileri ve üyelerine “İstisnai olarak Türk vatandaşlığı” kazanmaları için kolaylık sağlandığı ve bu çetelerde kamu görevlilerinin yanında yüksek yetkili kişilerin de bulunduğuna yönelik iddiaları dile getiren Yeneroğlu, “Hatta bu doğrultuda vatandaşlık kazanmak için suç örgütlerinin devreye girdiği, bu kişilerin kendi aralarındaki suç örgütü çatışmalarını ülkemize taşıdıkları, aralarındaki hesaplaşmalarda öldürüldükleri de belirtilmektedir.” ifadelerini kullandı.
Yeneroğlu, TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle şu soruları sordu:
‘Avrupa’nın önemli uyuşturucu kaçakçılarından birine vatandaşlık verilmişse sorumlular hakkında inceleme başlatılmış mıdır?’
Avrupa’nın önemli uyuşturucu baronlarından Hırvatistan uyruklu Nenad Petrak Türk vatandaşı mıdır? Türk vatandaşı ise hangi tarihte vatandaşlığa alınmıştır? Vatandaşlığa alındığı tarihte istisnai olarak Türk vatandaşlığı almak için gereken sabıka ya da suç kaydının, hakkında arama kararının olmaması şartları kendisi için de aranmış mıdır?
Şayet bu şartları taşımadığı halde Avrupa’nın önemli uyuşturucu kaçakçılarından birine vatandaşlık verilmişse sorumlular hakkında Bakanlığınızca inceleme/soruşturma ve adli süreç başlatılmış mıdır?
Türk Vatandaşlığı Yasası ve buna bağlı Yönetmelik kapsamında belirtilen şartları karşılamadığı halde vatandaşlık verilen yabancı uyruklu kaç kişi bulunmaktadır?
Bu kişilere verilen vatandaşlık “istisnai vatandaşlık” kapsamında mıdır? Bu vatandaşlık ile ilgili olarak emniyet ve istihbarat birimleri tarafından yabancılar hakkında nasıl bir rapor düzenlenmiştir? Bu birimlerin vatandaşlığa başvuran kişiler hakkında yaptıkları incelemede yurt dışında haklarında soruşturma veya kovuşturma olup olmadığı ile INTERPOL tarafından haklarında kırmızı bültenle aranıp aranmadıklarına ilişkin bir inceleme ya da araştırma yapılmakta mıdır?
İlgili yasalar çerçevesinde inceleme ve araştırma yapma zorunluluğu olan Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bu kişilerin istisnai vatandaşlık şartlarını taşımadığını nasıl tespit edememiştir?
‘Türkiye’deki vatandaşlık işlerinde içinde yüksek yetkili kişilerin de yer aldığı çetelerin bulunduğu iddiaları hakkında soruşturma başlatılmış mıdır?’
Türk vatandaşı yapılan yabancılardan kaçı hakkında ülkemizde adli soruşturma yapılmaktadır? Eğer haklarında adli soruşturma varsa hangi suçlardan bu soruşturmalar yürütülmektedir?
Özellikle “uyuşturucu ticareti yapma” ve “suç işlemek amacıyla örgüt kurma” suçları kapsamında hakkında adli soruşturma yürütülen ve Türk Vatandaşlığını sonradan kazanan kişiler söz konusu mudur?
Vatandaşlık kazanan yabancı uyruklu kişiler hakkında, kendi ülkelerinde veya başka ülkelerde işledikleri suçlarla ilgili olarak “iade” talebi olan var mıdır?
Yabancı uyruklu kişilerin Türk vatandaşlığını kazanması konusunda yardımcı olan ve şartları oluşmadığı halde vatandaşlık kazanmalarını sağlayan, içinde kamu görevlilerinin yanında yüksek yetkili kişilerin de yer aldığı çetelerin bulunduğu iddiaları hakkında bir inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa ayrıntıları nelerdir?
Adalet Bakanlığı İcra İflas istatistiklerine göre mahkemelerdeki icra iflas dosyası sayısı 15 Nisan 2025 itibarıyla 23 milyon 147 bine ulaştı.
Bağımsız Türkiye Partisi’nin (BTP) Karaman İl Kongresine hukuksuz bir engelleme getirildi.
50’li yıllardan beri süregelen Kıbrıs konusu son günlerde yine gündemimize oturdu. Özellikle Türk Devletler Topluluğuna üye üç ülkenin (Özbekistan,
Yusuf.Z.Yılma’ın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajı
Başkan Tugay AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Jurgis Vilcinskas’ı ağırladı
Adalet Bakanlığı önünde basın açıklaması: Ümit Özdağ'a Özgürlük!
Berlin’de Ekrem İmamoğlu’na Destek Mitingi Düzenlendi
Türkiye’nin ata yadigârı Kıbrıs adasındaki soydaşlarımızı Rumların zulmünden, topyekûn katletmesinden kurtaralı 51 yıl, adalı Türklerin özgürlüklerine kavuşarak KKTC adıyla kendi devletlerini kurmasından bugüne 42 yıl geçti.
Türkiye Çin Geliştirme ve Destekleme Derneği’nden Cumhurbaşkanı Tatar’a ziyaret
Başkan Tugay, ilçe belediye başkanlarıyla tutuklu 17 genci ziyaret etti
Tugay: Türkiye’nin en büyük mitingini yapmaya var mısınız?
İzmir ile Çin arasında iş birliği köprüsü genişliyor
Tugay: Ülkemizin demokratik değerlerine sonuna kadar sahip çıkarak bu dönemi atlatacağız