Yeni trafik polisi; yapay zeka

Yeni trafik polisi; yapay zeka

Yeni trafik polisi; yapay zeka

İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden ulaşıma yapay zeka çözümü: Trafik yoğunluğu yüzde 59 iyileşti  

 

Zeki kavşaklar geliyor

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen İleri Akıllı Ulaşım Teknolojileri ve Adaptif Trafik Yönetimi Uygulama ve Araştırma Projesi tamamlandı. Aselsan’ın teknoloji paydaşı olduğu proje ile İstanbul Üsküdar-Acıbadem bölgesinde 16 kavşakta uygulamaya alınan yapay zeka temelli sensör ve kamera sistemiyle sinyalizasyona anlık müdahale edildi, trafikte yüzde 59’a varan iyileşme sağlandı.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’nın yönetimindeki Ulaştırma Sistemleri Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen ve İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen İleri Akıllı Ulaşım Teknolojileri ve Adaptif Trafik Yönetimi Projesi’nin kapanış ve lansman toplantısı, Sütlüce Yerleşkesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya; İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Gözen, Rektör Prof. Dr. Necip Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ziya Taşkent ile ASELSAN ve İBB temsilcileriyle akademisyenler, öğrenciler ve proje paydaşları katıldı. ASELSAN’ın yeni nesil kavşak kontrol cihazlarının kullanıldığı proje ile İBB İSBAK alt yapısı kullanılarak İstanbul’da akıllı trafik yönetimi alanında model oluşturacak önemli çıktılar elde edildi.

PROF. DR. MUSTAFA ILICALI: “BU PROJE BİR VİZYON ÜRÜNÜDÜR”

Projenin yürütücüsü Prof. Dr. Ilıcalı konuşmasında, “Bu proje 44 yıllık ulaşım tecrübemin sahaya dönüşüdür. ASELSAN’ın desteğiyle 16 kavşakta kurulan adaptif sistemler sayesinde yüzde 59’a varan iyileşme sağlandı. İstanbul'da bu modelin yaygınlaştırılması, sadece trafik akışını değil, karbon salınımı da azaltacaktır. Bu bir başlangıç. Projeye güvenen, destek veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.

16 KAVŞAKTA GÜNDE 5 BİN 273 LİTRE YAKIT TASARRUFU

Prof. Dr. Ilıcalı, ASELSAN ve İBB temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen panelde de projenin sonuçlarını paylaştı: 16 kavşakta gerçekleştirilen geometrik düzenlemeler, simülasyon çalışmaları ve kamera ve sensörlerin ayrı ayrı ve birlikte kullanıldığı adaptif sinyal sistemleri sayesinde aşağıdaki kazanımlar elde edildi: * %12 ila %59 arasında trafik iyileşmeleri sağlandı, Günde 5 bin 273 litre yakıt tasarrufu elde edildi. *Emisyon değerlerinde düşüş yaşandı. *Trafikte bekleme süresi ve kuyruklar minimize edildi.

PROF. DR. ŞİMŞEK: “TOPLUMA DOĞRUDAN DOKUNAN PROJELERİ ÖNEMSİYORUZ”

Rektör Prof. Dr. Şimşek de konuşmasında projenin sadece akademik değil, aynı zamanda toplumsal bir katkı anlamı da taşıdığını belirterek “Zamanı verimli kullanmak, şehirde yaşam kalitesini artırmak, üniversitelerin asli sorumluluklarından biri haline gelmeli. Bu bağlamda Sayın Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı hocamızın liderliğinde yürütülen bu projeye ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.

YAPAY ZEKALI KAVŞAK TÜRKİYE’YE YAYILACAK

Panelde, projenin teknoloji paydaşı ASELSAN’ı temsilen söz alan Ali Erdem, çalışmanın stratejik önemine değinerek, “ASELSAN olarak sadece savunma değil; ulaşım, enerji ve sağlık gibi stratejik alanlara da teknoloji üretiyoruz. Bu projeyle İstanbul’da canlı trafik verilerini analiz ederek sinyal sürelerini optimize ediyoruz. Yapay zekâ destekli bu sistemin, tüm Türkiye’ye örnek teşkil etmesini diliyoruz” dedi. İBB Trafik Şube Müdürlüğü yetkilisi Alican Yoloğlu de “İstanbul genelinde 2 bin 570 sinyalize kavşak var. 16 kavşaktaki uygulama sonuçları umut verici. Yerinde testlerle oranlardaki iyileşmeyi gözlemliyoruz. Süreç içinde yazılımsal iyileştirmelerle çok daha etkili sonuçlar elde edeceğiz” dedi.

SANAYİ BAKANLIĞI: TÜRKİYE’YE YAYGINLAŞTIRILMASINI DESTEKLİYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek, konuşmasında projeye duydukları memnuniyeti şöyle dile getirdi: “Kalkınma Ajansları olarak yerel kalkınmaya katkı sağlıyoruz. İstanbul’da trafiği iyileştirmek için geliştirilen bu adaptif sistem, zaman ve yakıt tasarrufu sağlarken karbon emisyonunu da azaltacak. Bu tür projelerin Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasını destekliyoruz.” İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Ziya Taşkent de “İstanbul Kalkınma Ajansı olarak sadece mali destek değil, aynı zamanda yönetişim ve strateji geliştirme sorumluluğumuz var. Bu proje, çevreci ve sürdürülebilir şehircilik adına örnek bir çalışmadır.” ifadelerini kullandı.

 



‘Uluslararası Mersin Çocuk Festivali’ İçin Mersin’e Gelen Öğrenciler, Başkan Seçer’i Ziyaret Etti
Develi’nin Giriş Kapısı Olacak Yeni Otobüs Terminali İnşaatı Hızla Yükseliyor
Büyükşehir’den açıklama
BAŞKAN TEPE’DEN 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI MESAJI
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNİN KURSLARINA YOĞUN İLGİ
Başkan Mustafa Bozbey’den ‘Güçlü sivil toplum’ vurgusu
Başkan Tugay'ın koltuğunu emanet ettiği Derin’den çevre mesajı
Salsa Rüzgarı Marmara Park AVM’de Esecek
Yeni trafik polisi; yapay zeka
Okulların çehresi değişti çocukların yüzü güldü
Sandığın Güvenliği, Demokrasinin Teminatıdır
Öğrenciler istedi yeni bir ekspres hat daha açıldı
“Çocuk Hakları Birimi” Bahar Atölyeleri İle Başlıyor
Başkan Seçer ve Meral Seçer, Çocuklarla El Ele Bayram Kortejine Katıldı
Büyükşehir’den 23 Nisan’da ücretsiz ulaşım hizmeti