Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, genetiği değiştirilmiş tohumların halk sağlığına zararı ve tohumda dışa bağımlılığı sona erdirmek amacıyla yerel tohumların üretilmesi, korunması ve üretimde kullanılarak çoğaltılması amacıyla çalışma başlattı.
Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, yerel tohumların çoğaltılması için Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Kayapınar ilçesi Medya Mahallesi’ndeki Meyve Bahçesi’nde çalışma başlattı. Genetiği değiştirilmiş tohumların halk sağlığına zararı ve tohumda dışa bağımlılığı sona erdirmek amacıyla yapılan çalışma kapsamında yerel tohumların korunması ve yeniden üretimde değerlendirilmesi hedefleniyor.
Yerel tohumlardan elde edilen fideleri, torağı işleyerek diken ekipler, kavun, karpuz ve salatalık tohumlarını da toprağa ekti. 11 çeşit domates, 2 çeşit patlıcan, 6 çeşit biber, altın çilek, kavun, karpuz ve salatalık başta olmak üzere 30 çeşit meyve ve sebzeden sonbahara doğru elde edilecek yerel tohumlar, önümüzdeki yıl için halka ve çiftçilere dağıtılacak.
‘4 bine yakın fide diktik’
Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Ekonomik Araştırmalar Yatırım ve Destek Şubesi Müdürü Harun Yalçınkaya, yerel tohumların artırılması için çalışma başlattıklarını kaydetti. Yerel tohumlarla halkın güvenli gıdaya ulaşmasını amaçladıklarını vurgulayan Yalçınkaya, şöyle konuştu: “Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’na ait bu alanda yerel tohumların artırılması ve tekrardan halkımıza sunulmak üzere bir fide dikim çalışması başlattık. Yaklaşık 20-24 çeşit ürünün 4 bine yakın fidesini burada diktik. Buradaki gayemiz mevcut piyasada olan hibrit ve genetiği değiştirilmiş tohumların halk sağlığına zararı bilimsel olarak kanıtlandığı için, halkımızın tekrardan güvenli gıdaya, sağlıklı ürüne erişmesi için burada yerel tohumları arttırıp seneye öğreticilerimizle bunu paylaşmaya hedefliyoruz.”
‘Tohum ve fide desteğini çiftçilerimizin hizmetine sunacağız’
Tohumda dışa bağımlılığı yerel tohumla aşmak istediklerini belirten Yalçınkaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Yüzyıllardır geleneksel olarak insanlarımız ürün ektikten sonra bir sonraki sene için tohumlarını kaldırırdı. Ama geldiğimiz süreçte artık dışa bağımlı hale geldik. Ve bu bağımlılık ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirdi. Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak bu konuda elimizden ne gelir diye bir arayış içine girdik ve burayı bir deneme sahası olarak planladık. Bunu önümüzdeki yıl tohum ve fide desteği olarak bunu çiftçilerimizin hizmetine sunacağız.”
ADALET BAKANI TUNÇ'TAN, BELEDİYE BAŞKANLARI HAKKINDA BAŞLATILAN SORUŞTURMALARA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Bakanımız Sn. Ali Yerlikaya: İstanbul Merkezli Niğde, Mersin, Adana, Konya ve Muğla ile Norveç Oslo'da Ortak Operasyonlar Düzenledik
Kardeş Şehirler Öğrenci Değişim Programı Gerçekleşti
ZABITA EKİPLERİ YOL VE KALDIRIM İŞGALİNE SEBEP OLAN HER TÜRLÜ MATERYALİ KALDIRMAYA DEVAM EDİYOR
AKSARAY BELEDİYESİ, ÇÖLYAK VE TİROZİNEMİ HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ GLUTENSİZ GIDA MARKET İLE ARTIRIYOR
KAYMEK’in 4’üncü Kitap Okuma Yarışması ödül töreninde çocuklarla ve gençlerle bir araya gelen Başkan Büyükkılıç, okuma kültürüne verdiği önemi bir kez daha gösterdi.
Mersin Sivil Katılımda Öncü Kentlerden Biri Oluyor
19. Ulusal Dağcılık Festivali, Büyükşehir’in Katkılarıyla Gerçekleşti
İzmir’deki yangından kurtarılan tavuklarına kavuştu
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Erciyes A.Ş., TÜRSAB Erciyes ve Çukurova Bölge Temsil Kurulu (BTK) iş birliğiyle Mersin’de önemli bir buluşma gerçekleştirdi.
Baykara Mahallesi’nde Çocuk Spor Şenliği düzenlendi