YEREL YÖNETİMLERDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ ÇALIŞTAYI, TOROSLAR BELEDİYESİNİN EV SAHİPLİĞİNDE YAPILDI
BAŞKAN YILDIZ, “İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİR KÜLTÜR OLUŞTURMA MESELESİDİR”
Toroslar Belediyesi, Mersin Büyükşehir Belediyesinin daha önce iki kez gerçekleştirmiş olduğu “Yerel Yönetimlerde İş Sağlığı ve Güvenliği Çalıştayı’nın” üçüncüsüne ev sahipliği yaptı.
Toroslar Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü koordinasyonunda yapılan çalıştaya; Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Hamit İzol, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Gökayaz, İnşaat Mühendisi, Yönetim Sistemleri Başdenetçisi Mehmet Hadra, Belediye Başkan Yardımcıları, birim müdürleri, ilçe belediye çalışanları, akademisyenler ve STK temsilcileri katıldı.
Yerel yönetimler arasında iş sağlığı ve güvenliği alanında bilgi ve tecrübe paylaşımının yapıldığı çalıştayda konuşan Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, “İş sağlığı ve güvenliği, bir süreç ve kültür oluşturma meselesidir. Her bireyin buradaki iş sağlığı ve güvenliği kültürünü devam ettirmesi kanaatindeyim. Çünkü çok sudan sebeplerle ölmeye devam edeceğiz. Hiçbirimiz bunu hak etmiyoruz” dedi
“Bu Çalıştay, Birlik ve Dayanışma İçinde, Tecrübe Paylaşımlarını Amaçlayan Bir Çalışmadır”
5 masanın organize edildiği çalıştayın açılış konuşmasını Yönetim Sistemleri Başdenetçisi Mehmet Hadra yaptı. Ele aldıkları konularla ilgili katılımcılara bilgiler veren Hadra, “Bu çalıştay, Mersin Büyükşehir Belediyemizin geçen sene başlattığı, birlik ve dayanışma içinde tecrübe paylaşımlarını amaçlayan bir çalışmadır. Üçüncüsünü burada Toroslar Belediyemizin ev sahipliğinde gerçekleştiriyoruz. İş sağlığı ve güvenliğini, idari yapılanma, teknik ve iletişim konularında üç ana başlıkta değerlendiriyoruz” dedi.
“Bazı Otellerin Yıkılıp Yeniden Yapılanması Lazım!”
Daha sonra söz alan MTSO Başkanı Hamit İzol ise Mersin’de birçok otelin yangın riskine karşı yeterli olmadığını belirterek, “Sizlerin yaptığı iş çok önemli. İş sağlığı ve güvenliği her şeyden önemli. Yıllardır müteahhitlik yapıyorum, turizm sektöründeyim. Yaptığımız iş ile ilgili tedbir ve bu işin uzmanlarından destek alıyoruz. Bu işin küçümsenmemesi, önemsenmesi lazım. Çalıştayın başarılı olacağına inanıyorum” diye konuştu.
“Amacımız, Yerel Yönetimler Arasında Ortak Bir İş Sağlığı ve Güvenliği Oluşturmak”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Gökayaz da Çalıştay’ın üçüncüsünü Toroslar Belediyesinin ev sahipliğinde yaptıklarının bilgisi verdi.
Genel Sekreter Yardımcısı Gökayaz şunları söyledi; “Tüm bu çalışmalarda yerel yönetimler arasında ortak bir iş sağlığı ve güvenliği oluşturmak ve yaygınlaştırmak için bu çalıştayı yapma gereksinimi duyduk. Bugün üçüncüsünü Toroslar Belediyesinde yaptığımız çalıştayın, hepimiz açısından başarılı olmasını diliyorum. Programa ev sahipliği yapan Toroslar Belediye Başkanımıza ve ekibine teşekkür ediyorum.”
“Ülke Olarak İstediğimiz Yerde Değiliz”
50 yıl önce iş kazasında babasını kaybettiğini kaydeden Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, “Gerek çalışanlar gerek işverenler yıllardır karşılıklı mücadele ederek konuyu aslında belli bir yere taşıdılar. Ülke olarak maalesef istediğimiz yerde değiliz. Ben de iş kazasında babasını kaybetmiş biriyim. İş kazasından dolayı 50 sene önce babamı kaybettim. 50 sene evvel şimdiki gibi bu konu tartışılıyor, konuşuluyor olsaydı, öyle basit kazalarda insanlarımızı yitirmezdik. Burnumuzun dibinde Nükleer Güç Santrali var. Gün geçmiyor ki orada iş kazası olmasın, gün geçmiyor ki orada bir insanımız hayatını kaybetmesin. Peki orada iş sağlığı ve güvenliği çalışması yapılmıyor mu? Orada görevliler yok mu? Mutlaka var. Dediğim gibi bu işte bir kültür oluşmazsa, sadece yasaların yapmış olduğunu yapmak bu insanları korumak için yeterli olmuyor” ifadelerini kullandı.
“Belediyeler, İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından En Tehlikeli Alanlardan Bir Tanesi”
İş Sağlığı ve güvenliği çalışmalarının, yerel yönetimlerin sağlıklı ve güvenli hizmet sunabilmesi açısından önemine değinen Başkan Yıldız, “Belediyeler, iş sağlığı ve güvenliği açısından en tehlikeli alanlardan bir tanesi. Çok ağır makinelerin çalıştığı, kentin her alanında hizmet verilen alanlar olduğu için bu meseleye önem vermek istiyoruz ve aslında bu çalışmaları içselleştirmek istiyoruz. Ama öncelikle yöneticilerimizle içselleştirmek istiyoruz. Belediyeyi yöneten idareciler, ardından da bu işin muhatabı olan arkadaşlarımızın bu işi içselleştirmesi ve bu kültürü yaşaması gerekiyor. Dolayısıyla en fazla belediyeler, sendikalar, STK’lar bu mevzulara ilişkin ciddi kafa yormak zorunda. Bağırıyoruz, sızlanıyoruz ama yaşadığımız şeylerden bir sonuç çıkarmadan onu bir yere bağlamadan yapıyoruz. Bolu’daki otel yangınında ne yaşandığını bilmiyoruz, sorumlusu kim bilmiyoruz, bir şeyi sürekli dalavereye getiriyoruz. İnsanlar bu işi içselleştirmedikleri sürece bu sorunları yaşanmaya devam edeceğiz. Ben bu çerçevede çalıştayı düzenleyen Büyükşehir Belediyesi’ndeki arkadaşlarımıza ve bu çalışmadan dolayı mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
İş kazası sayılarını düşürmek, meslek hastalıklarını önlemek, çalışma ortamlarını iyileştirerek daha güvenli ve sağlıklı hale getirilmesinin amaçlandığı çalıştay, çalıştay sunumları ile devam etti. Masalarda; sahada gerekli olan sağlık ve güvenlik çalışmaları ele alınırken, sorunlar ve çözüm önerileri konuşuldu.