Uluslararası Araç Muayene Komitesi (CITA) tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’de Karayolu Güvenliği ve Periyodik Araç Muayenesi uygulamasının ekonomiye yönelik etkisi” araştırmasının sonuçları kurumun resmi sitesinde 15.07.2024 tarihinde yayınlandı. Yayınlanan rapor Türkiye’de TÜVTÜRK tarafından yürütülen araç muayenesinin önemini tekrar gözler önüne serdi.
Araştırmaya göre 2008-2022 yılları arasında periyodik araç muayene hizmetiyle önlenen kazalar sayesinde 5 bin 33 ölümlü kazanın ve 219 bin yaralanmanın da önüne geçildi.
Uluslararası Araç Muayene Komitesi (CITA) tarafından Institute for Economic Research and Consulting GmbH'ye hazırlatılan kapsamlı çalışma, Türkiye’de Periyodik Araç Muayenesi uygulamasının yol güvenliği ve ekonomik sonuçlar üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
Almanya’daki Zeppelin Üniversitesi’nde Mobilite, Ticaret ve Lojistik Profesörü olan Dr. Wolfgang H. Schulz ve ekibinin öncülük ettiği bu araştırma, 1990-2022 yılları arasındaki verileri kapsamakta olup, sağlam veri setleri ve ekonometrik modeller kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın belirlediği standartlara göre bu hizmeti vermeye tek yetkili kurum olan TÜVTÜRK’ün Periyodik Araç Muayene uygulamasının Türkiye’deki yol güvenliği ve ekonomik performans üzerindeki olumlu etkilerini gözler önüne seriyor.
Periyodik Araç Muayenesi 219 bin kişinin yaralanmasını önledi
Çalışma, araç muayene uygulamasının önemli ölçüde kazaların önüne geçtiğini ortaya koydu. Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın denetiminde ülkemizde periyodik araç muayene hizmeti vermeye yetkili tek kuruluş olan TÜVTÜRK tarafından Periyodik Araç Muayene uygulamasının 2008 yılında başlatılmasıyla birlikte, karayolu güvenliğinde önemli iyileşmeler gözlemlendi.
Araştırmaya göre, ölümlü kazalara bağlı ölümlerin payı yüzde 3,766 olarak hesaplanırken, periyodik araç muayenesi sayesinde 5.033 ölüm önlendi. Ölümlü kaza başına yaralanma oranı yüzde 164,29 olup, bu da 219.498 yaralanmanın önlendiği anlamına geliyor.
22.4 milyar TL’lik tasarruf
Çalışma içindeki ekonomik analiz, Araç Muayene uygulanmasının sağladığı önemli maliyet tasarruflarını vurguluyor. Araç muayenesi sayesinde önlenen kazaların yıllık ortalama tasarrufu yaklaşık olarak 1,5 milyar TL'ye ulaşırken, 2008'den 2022'ye kadar toplam tasarrufun 22,48 milyar TL olduğu tahmin ediliyor. Bu tasarruflar, araç muayenesinin ekonomik geçerliliğini ortaya koyarak yol kazalarının topluma getirdiği mali yükü azaltmadaki performansını da pekiştiriyor.
BAŞKAN TEPE’DEN KUR’AN KURSU ÖĞRENCİLERİNE TATLI SÜRPRİZ
Bakanımız Sn. Ali Yerlikaya: İstanbul Merkezli Niğde, Mersin, Adana, Konya ve Muğla ile Norveç Oslo'da Ortak Operasyonlar Düzenledik
Kardeş Şehirler Öğrenci Değişim Programı Gerçekleşti
ZABITA EKİPLERİ YOL VE KALDIRIM İŞGALİNE SEBEP OLAN HER TÜRLÜ MATERYALİ KALDIRMAYA DEVAM EDİYOR
AKSARAY BELEDİYESİ, ÇÖLYAK VE TİROZİNEMİ HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ GLUTENSİZ GIDA MARKET İLE ARTIRIYOR
KAYMEK’in 4’üncü Kitap Okuma Yarışması ödül töreninde çocuklarla ve gençlerle bir araya gelen Başkan Büyükkılıç, okuma kültürüne verdiği önemi bir kez daha gösterdi.
Mersin Sivil Katılımda Öncü Kentlerden Biri Oluyor
19. Ulusal Dağcılık Festivali, Büyükşehir’in Katkılarıyla Gerçekleşti
İzmir’deki yangından kurtarılan tavuklarına kavuştu
Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Erciyes A.Ş., TÜRSAB Erciyes ve Çukurova Bölge Temsil Kurulu (BTK) iş birliğiyle Mersin’de önemli bir buluşma gerçekleştirdi.
Baykara Mahallesi’nde Çocuk Spor Şenliği düzenlendi
TOROSLAR’DA YAZ SPOR OKULLARI TÜM HIZIYLA DEVAM EDİYOR
ADALET BAKANI TUNÇ, AMSTERDAM FATİH CAMİSİ'NDE CUMA NAMAZI KILDI, AŞURE DAĞITIMINA KATILDI
ZABITA EKİPLERİMİZDEN CUMHURİYET CADDESİ’NDE SIKI DENETİM
Bölgenin En Büyük Sahipsiz Hayvan Bakımevi Hizmete Girdi
"Uzaya İlk Adım" Temalı Bilimsel Etkinliğimizle Bilimsel Tema Günleri Başladı
KADIN EMEĞİ MAHARETLİ ELLER ÇARŞISI’NDA SERGİLENİYOR