İzmir Çocuk Meclisi Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi çocuklar, İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren FabrikaLab İzmir’de unutamayacakları bir deneyim yaşadı. Geleceğin girişimcileri; 3D yazıcılar, lazer kesim cihazları, CNC makineleri ve elektronik prototipleme ekipmanları gibi ileri teknoloji araçlarını kullanarak yaratıcı fikirlerinin temellerini attı.
Türkiye’de bir büyükşehir belediyesinin kurduğu ilk fabrikasyon laboratuvarı olma özelliğini taşıyan FabrikaLab İzmir, İzmir Çocuk Meclisi Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda yer alan çocukları ağırladı. Geleceğin girişimcileri; 3D yazıcılar, lazer kesim cihazları, CNC makineleri ve elektronik prototipleme ekipmanları gibi ileri teknoloji araçlarını kullanarak yeni bilgiler edindi, modern teknolojileri deneyimleme fırsatı buldu.
“Fikirlerini burada hayata geçirebilirler”
Yüksek Metalurji ve Malzeme Mühendisi, FabrikaLab İzmir Sorumlusu Melis Başkonuş Demirci, çocuklara fabrikasyon laboratuvarlarının ne demek olduğunu ve çalışma şekillerini anlattı. Çocuklar 3 boyutlu yazıcıda bir projenin basımını gördü ve lazer kesicide onlar için hazırlanan madalyaların yapılışını seyretti. FabrikaLab İzmir’e çoğunlukla lise ve üniversite öğrencileri ile girişimcilerin geldiğini ifade eden Başkonuş Demirci, “İnsanlar burayı çocukluk çağından itibaren öğrensin istiyoruz. Çünkü burada tamamen ücretsiz bir hizmet veriyoruz. Malzemeleri biz karşılıyoruz, operatörlüğü de mentörlüğü de biz yapıyoruz. İstiyoruz ki çocuklar burayı öğrensin ve farklı fikirleri olduğunda bu fikirleri burada hayata geçirebileceklerini bilsin” diye konuştu.
“Çocuklar teknolojiye çok meraklı”
Çocuk Çalışmaları ve Eğitim Destekleri Şube Müdürlüğü Çocuk Hakları Birimi Sorumlusu Deniz Kesimler Çakal da İzmir Çocuk Meclisi komisyonlarının ilgi alanlarına göre ziyaretler gerçekleştirdiğini söyledi. Deniz Kesimler Çakal, “Çocukların uygulama alanlarında yer almalarını çok önemsiyoruz. Deneyerek öğrendikleri bir yaş döneminde olmaları sebebiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu tür merkezlerinden bilgi ve teknolojinin birleştiği çalışmaları gözlemleyebilmeleri önemli. Çocuklar teknolojiye çok meraklı. Yanıt bekleyen pek çok soruları var ve buradaki uzman kişilerden bu soruların yanıtlarını almış oldular” ifadelerini kullandı.
“Burayı görene kadar fikirlerimin gerçek olmayacağını düşünüyordum”
FabrikaLab İzmir’i ziyaret eden komisyon üyelerinden 10 yaşındaki Mehmet Efe Özgü, merkezi gördüğünde çok heyecanlandığını dile getirerek “Burada 3 boyutlu yazıcılar ve lazer kesim cihazı hakkında bilgiler edindik, işin uzmanı kişilerle sohbet ettik. Benim bir proje defterim vardı ve aklıma proje fikri geldiği zaman o deftere yazıyordum. Buraya gelene kadar bunların gerçek olmayacağını düşünüyordum. Böyle bir yerin olması beni çok mutlu etti. Gençler için ya da bizim yaştaki çocuklar için çok iyi bir yer. Proje geliştirip prototip yapmak için resmen bir altyapı oluşturulmuş. Projelerimden birkaç tanesini seçip ileride buraya gelebilirim. Benim bisiklet ve motosiklet kullanıcıları için sinyal veren ve led ışıklarla donanmış eldiven projem var. Bu sayede sürücü örneğin sağ elini kaldırdığında sağa döneceğini göstermiş olacak” dedi.
“İnsanlara yararlı işler yapmak isterim”
Ziyarete katılan 11 yaşındaki Arda Tosyalı ise FabrikaLab İzmir’de teknoloji ve yaratıcılıkla ilgili konularda bilgiler öğrendiğini ifade etti. 3 boyutlu yazıcılarla yeni projeler üretebileceklerini belirten Tosyalı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Teknolojinin ne kadar geliştiğini, 3 boyutlu yazıcılarla protez bacakların yaratılabileceğini, FabrikaLab İzmir’in neye yaradığını, günümüzde ne kadar çok fabrikasyon laboratuvarların olduğunu burada öğrendim. Teknoloji ile aram iyi ama fabrikasyon laboratuvarları ile ilgili araştırma yapmamıştım. Ben yeni bir proje yapıp insanlara yararlı işler yapmak isterim.”
“Proje geliştirmek için burayı kullanabilirim”
11 yaşındaki Kayra Kabakdelen de 3 boyutlu yazıcılar ve lazer kesim cihazının nasıl çalıştığı ile ilgili detaylı bilgiler öğrendiğini, kendisinin de bazı fikirleri olduğunu söyledi. Yağmur suları ile tarla sulama ve akıllı evler gibi projelerini olduğunu söyleyen Kabakdelen, “Projelerimi gerçekleştirmek için ileride burayı kullanmak isterim. Böyle bir yer olduğu için sevindim ve mutlu oldum” diye konuştu.
Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından kent içi çevreci ulaşım altyapısının güçlendirilmesi için yapılan çalışmalar hızla sürüyor. Bu kapsamda elektrikli araçlar için şehir merkezinde iki aynı noktada kurulan hızlı şarj istasyonları hizmet vermeye başla
Yunusemre Belediyesi, eğitime ve öğrencilere verdiği desteği sürdürüyor. Belediye bünyesinde hizmet veren Neşe Gülersoy ve Uğur Mumcu Kütüphanesi, hafta içi ve hafta sonu gençleri ağırlıyor. Modern ve konforlu yapısıyla dikkat çeken kütüphaneler, öğrenci
Konya Büyükşehir Belediyespor bisiklet takımı, Pist Bisikleti Milli Takımı ile Çek Cumhuriyeti’nde gurur verici başarılara imza attı. 15 ülkeden 70 sporcunun yarıştığı prestijli organizasyonda Büyükşehirli Mustafa Tarakcı ve Ramazan Yılmaz, ikincilik ve
BAŞKANIMIZ, ÜLKÜCÜ ŞEHİDİMİZ FUAT ALTUN BÜYÜĞÜMÜZÜ ŞEHADETİNİN YIL DÖNÜMÜNDE RAHMETLE ANDI
Hira Nur istedi, Büyükşehir ışık hızıyla gerçekleştirdi
Kitaplar Antalya’dan yola çıkıyor, Türkiye'yi aydınlatıyor
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi ev sahipliğinde düzenlenen ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı Haftası’ programına katıldı. Programda konuşan Büyükkılıç, “Gastronomi alanında Kayseri için deği
Büyükşehir’in 5. Kent Lokantası Muradiye’de Açıldı
Büyükşehir’in ‘dirençli şehir’ hedefi farklı renklerden gencin ilgi odağı oldu
ESKİŞEHİR’DE 16. FESTİVAL KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ İLE BAŞLIYOR
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, 17. Uluslararası MEB Robot Yarışması’nın açılış törenine katılarak teknoloji ve eğitimin buluştuğu etkinlikte gençleri yalnız bırakmadı.