Tıbbi Genetikçi Prof. Dr. Serdar Ceylaner, ailesel kanserlerin klasik yöntemlerle tedavi edilse dahi tekrar etme riskinin yüksek olduğunu vurgulayarak, genetik testlerin bu noktada kritik bir rol oynadığını belirtti. Ayrıca ailesel kanser tanısının tedavi planını değiştirebileceğini, bu nedenle her kanser hastasında taranması gerektiğini ifade etti.
Ailesel kanserlere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada Ceylaner, bu kanserlerin belirli genlerdeki mutasyonlar sonucu ortaya çıkan ve nesiller boyu aktarılabilen kanser türleri olduğunu belirterek, “Bu tür kanserlerin erken teşhisi ve kişiye özel tedavi ve takip planlaması, tekrarlama riskini azaltmada ve tekrar eden hastaları çok erken evrede teşhis etmekte büyük önem taşır.” dedi.
Ailesinde Kanser Olan Kişiler Mutlaka Genetik Danışmanlık Almalı
Ailesel kanserlerin tekrar etmesine en iyi örneklerden birinin meme ve yumurtalık kanserleri olduğuna dikkat çeken Ceylaner, bu gen mutasyonlarının kanserin tekrar etme riskini önemli ölçüde arttığını vurguladı.
Ceylaner, genetik danışmanlık ve testlerin, bireylerin taşıdıkları riskleri anlamalarına ve buna göre önlemler almalarına yardımcı olabileceğini belirterek şöyle devam etti ;"Bu sayede, kanserin tekrarlama olasılığı önemli ölçüde azaltılabilir. Ailesinde tekrar eden kanserler olan veya kanser hastası olan kişiler mutlaka bir genetik hekiminden danışmanlık almalıdır”
Ailesel kanserlerde erken teşhis ve uygun tedavi planlamasının önemine dikkat çeken Ceylaner, "Aile öyküsü ve genetik testler, kanser riskini belirlemede kritik öneme sahiptir. Erken teşhis, uygun tedavi ve düzenli takiplerle bu riskler minimize edilebilir," şeklinde konuştu.
YİRMİLİK DİŞLER İHMALE GELMİYOR! UZMANI UYARDI: GÜLÜŞÜNÜZ BOZULABİLİR
Bağışıklık sistemi hastalıklarının görülme oranı tüm dünyada belirgin bir şekilde artıyor. Bu artışın nedenleri arasında; hava kirliliği, kronik stres ve işlenmiş gıda tüketimi gibi giderek yaygınlaşan çevresel faktörler yer alıyo
İlk Yardım Uygulama Turnuvası’nda zamanla yarıştılar
31 Mayıs Dünya Tütüne Hayır Günü Tütün kullanımı her nefeste kansere yaklaştırıyor
“Sağlıklı Bir Fikrim Var” Proje Yarışması Başvuruları Başladı!
Ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gereken 6 nokta
Koç Üniversitesi Hastanesi’nde görev yapan ve girişimsel kardiyoloji alanında uzmanlaşmış olan Doç. Dr. Erol Gürsoy, New York’un en büyük ve en yüksek işlem kapasitesine sahip sağlık kuruluşlarından Mount Sinai Hastanesi’ne gözlem
Zamana Meydan Okuyan Ciltler İçin Kolajenden Gelen Güç
Hemşireler Haftası’nda “Dönüşümün Kalbinde Hemşirelik Sempozyumu”
- BURTOM YÖN. KUR. BŞK. UZM. DR. EROL KILIÇ:“BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Deprem Sonrası Sallanma Hissi Beynin Alarm Durumunu Gösteriyor
Sağlıkta devrim niteliğinde iş birliği: ‘Arayı Açmayalım’